Franţa: Noi ciocniri între “vestele galbene” şi poliţie în Strasbourg
alte articole
Poliţiştii francezi au folosit gaze lacrimogene pentru a bloca manifestanţii care au încercat să mărşăluiască înspre clădirea Parlamentului European din oraşul francez Strasbourg în celi de-al 25-lea weekend consecutiv de proteste împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit Reuters.
Aşa-numiţii manifestanţi “vestele galbene” au ieşit sâmbătă din nou în stradă în câteva oraşe ale Franţei, la două zile după ce Macron a prezentat unele propuneri, inclusiv reduceri de taxe de aproximativ 5 miliarde de euro ca urmare a protestelor continue.
Protestele au izbucnit în noiembrie 2018 din cauza unei propuneri privind creşterea taxei pe carburanţi, însă de atunci ele s-au transformat într-o revoltă uneori violentă împotriva politicienilor şi a unui guvern pe care manifestanţii îl văd ca fiind rupt de realitate. Deşi creşterea taxei pe carburanţi a fost suspendată în cele din urmă, protestele au continuat împotriva lui Macron, care este numit de manifestanţi “preşedintele celor bogaţi.
Mulţi membri ai mişcării, care nu dispun de o structură de conducere, au afirmat că propunerile lui Macron nu sunt destul de cuprinzătoare şi că nu sunt suficiente detalii.
Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat în apropierea sediului instituţiilor UE din Strasbourg, unde organizatorii au plănuit - ca protest internaţional - să desfăşoare un marş simbolic către clădirea Parlamentului European cu o lună înaintea alegerilor europene.
Precedentele proteste ale “vestelor galbene” în Strasbourg au fost în mare parte paşnice.
Având în vedere caracterul violent şi distrugerea unor clădiri publice în timpul unora dintre demonstraţiile din Franţa, autorităţile au baricadat cartierul în care se află Parlamentul European şi alte instituţii, interzicând protestele în zona respectivă.
Un martor Reuters a declarat că poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri avansarea manifestanţilor.
Televiziunea franceză a difuzat imagini cu manifestanţi care purtau cagule şi aruncau cu pietre şi alte obiecte asupra poliţiştilor.
În Paris, unde în trecut au avut loc unele dintre cele mai violente proteste, manifestanţilor li s-a alăturat sindicatul muncii de stânga CGT şi protestul a fost în mare parte calm. Manifestanţii au ieşit de asemenea şi pe străzile din Lyon şi Bordeaux.
Ministerul de Interne a afirmat că aproximativ 5.500 de manifestanţi au participat la protestele “vestelor galbene” din Franţa, comparativ cu 9.600 săptămâna trecută.
Numărul manifestanţilor din Franţa a scăzut semnificativ de la peste 300.000 în noiembrie 2018 la aproximativ 30.000 în ultimele săptămâni, potrivit estimărilor guvernamentale.
De asemenea, unii dintre fondatorii mişcării de protest s-au distanţat de protestele recente din cauza radicalizării lor. În plus, eforturile "vestelor galbene" de a crea un partid politic au eşuat din cauza divergenţelor dintre facţiunile mişcării şi a opoziţiei unor activişti la orice concept de conducere.
Pentru a reduce violenţele comise în ultimele luni în Franţa – recent au fost incendiate bănci şi clădiri rezidenţiale şi au fost vandalizate şi distruse magazine de lux şi restaurante – autorităţile franceze au decis să trimită forţe militare antitero pentru a proteja şi asigura securitatea clădirilor publice.