Macron promite reduceri de taxe şi alte reforme ca urmare a protestelor “vestelor galbene”

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Jack Taylor / Getty Images)
Andrei Popescu
26.04.2019

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, joi, că îşi actualizează agenda electorală din 2017 privind reformele, după luni de proteste uneori violente desfăşurate de manifestanţii “vestele galbene”, specificând însă că transformările “esenţiale” din Franţa nu ar trebui oprite, potrivit Deutsche Welle.

“Am urmat calea greşită? Cred că este invers”, a afirmat fostul bancher de investiţii în vârstă de 41 de ani, al cărui rating de popularitate a scăzut la 30% de la peste 60%, înregistrat în momentul alegerii ca preşedinte al Franţei.

“Astăzi, în special, ordinea publică trebuie să fie restaurată. Este esenţial să fim uniţi”, a precizat Macron, adăugând că “acţiunile unor oameni” au eclipsat cererile justificate ce au fost susţinute în linii mari în momentul în care a început mişcarea de protest a “vestelor galbene”.

Deşi nu este pentru prima dată, Macron a cerut scuze pentru comentariile sale uneori răutăcioase, care i-au atras reputaţia de persoană arogantă ce evită întâlnirile cu media.

Macron a declarat că lunile de dezbateri, desfăşurate în paralel cu protestele, vor oferi soluţii bune la situaţia din ţară.

Declaraţia sa a fost amânată din 15 aprilie, când Macron a fost nevoit să îşi concentreze atenţia pe incendiul masiv care a distrus parţial renumita catedrală Notre Dame din Paris.

Recunoscând că protestele au exprimat “mânie şi nerăbdare” faţă de inegalitatea socială, Macron a argumentat decizia sa anterioară de a renunţa la o taxă pe avere, precizând că măsura a urmărit să stimuleze producţia economică şi nu să îi liniştească pe cei bogaţi.

Clasa de mijloc va beneficia de reduceri de taxe “semnificative”, finanţate prin închiderea unor breşe favorabile unor companii. În acelaşi timp, el a promis anchete ale Curţii Naţionale de Audit asupra amplorii evaziunilor fiscale.

Planurile pentru reformarea sistemului de pensii – pensiile cele mai mici urmând a fi indexate cu rata inflaţiei – vor fi prezentate Cabinetului în următoarele luni, a susţinut Macron.

Făcând aluzie la protestele “vestelor galbene” în zonele rurale cu infrastructură slabă, Macron a declarat că nu vor mai fi închise spitale sau şcoli fără acordul primăriilor locale.

Mişcarea va face parte dintr-un nou efort de descentralizare a guvernului, a precizat Macron. “Trebuie să menţinem serviciile publice... să garantăm accesul la toate serviciile de sănătate”.

Protestele “vestelor galbene” au început în noiembrie 2018, la început împotriva proiectului preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi apoi transformându-se într-o mişcare de protest vizând mai multe probleme din ţară, variind de la lipsa unor servicii publice în oraşele mai mici până la stilul de guvernare al lui Macron, care a fost numit “preşedintele celor bogaţi”.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul unui website dedicat. Dar mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că această serveşte intereselor guvernului.

Unii dintre fondatorii mişcării de protest s-au distanţat de protestele recente din cauza radicalizării lor. În plus, eforturile "vestelor galbene" de a crea un partid politic au eşuat din cauza divergenţelor dintre facţiunile mişcării şi a opoziţiei unor activişti la orice concept de conducere.

Pentru a reduce violenţele comise în ultimele luni în Franţa – recent au fost incendiate bănci şi clădiri rezidenţiale şi au fost vandalizate şi distruse magazine de lux şi restaurante – autorităţile franceze decis să trimită forţe militare antitero pentru a proteja şi asigura securitatea clădirilor publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor