Franţa cheltuieşte în Malí aproape dublu faţă de cât a prevăzut

Franţa a cheltuit până acum în războiul din Mali 200 de milioane de euro, cu 91 de milioane mai mult decât prevăzuse, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Apărării.
(photos.com)
Epoch Times România
26.04.2013

Franţa a cheltuit până acum în războiul din Mali 200 de milioane de euro, cu 91 de milioane mai mult decât prevăzuse, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Apărării.

Conflictul din ţara africană constituie o ameninţare teroristă majoră pentru Occident şi mai ales pentru Europa, dar nu a determinat alte guverne ale Uniunii Europene să susţină cu efective Franţa, care este sprijinită doar de trupe din ţările africane, notează vineri ziarul ABC.

UE recunoaşte totuşi pericolul pe care îl presupune ca unii cetăţeni europeni să fie atraşi de expansiunea 'jihadului' în Sahel şi să vină să lupte în acest 'nou Afganistan', potrivit declaraţiilor directorului Europol, Rob Wainwright. 'Ne preocupă ameninţarea pe care o presupune posibilitatea ca aceşti cetăţeni să se întoarcă apoi în UE cu intenţia de a comite acte de terorism', notează Wainwright într-un raport.

Trupele franceze au început să vină în Mali la 11 ianuarie şi, pe întreg parcursul acestei perioade, contingentul a fost format din 4.000 de militari. Primii au început să se retragă în urmă cu câteva zile, dar retragerea se va prelungi timp de câteva luni. Parisul va lăsa totuşi la faţa locului o forţă de 1.000 de oameni, care vor constitui un fel de forţă tampon care s-ar putea pune la dispoziţia misiunii ONU, ce se prevede să se desfăşoare de la 1 iulie.

Pe teren domneşte o situaţie de incertitudine. Nu se ştie ce cale va fi urmată pentru a controla conflictul într-o ţară destructurată la nivel de securitate şi la nivel politic. Operaţiunea Serval, pe care a condus-o Franţa din ianuarie, a dus la înfrângerea grosului grupurilor jihadiste şi teroriste care puseseră stăpânire pe nordul Mali anul trecut, deşi mai există încă unele focare de rezistenţă.

În plan politic, ţara trebuie să organizeze un scrutin pentru alegerea preşedintelui, care se încearcă să se desfăşoare în iulie. Trebuie văzut dacă este posibil să se deschidă şi un nou proces de reconciliere naţională, mai ales pentru a şti dacă separatiştii tuaregi şi autorităţile de la Bamako sunt capabili să se se înţeleagă.

Şi nu în ultimul rând, rămâne incertitudinea privind armata locală, lipsită de dotare şi care nu inspiră încredere, mai ales după ce unii dintre membrii ei au organizat puciul militar din martie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor