După exploziile din Boston, Putin cere schimburi informaţionale între SUA şi Rusia
MOSCOVA – Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns deseori că el poartă lupte solitare împotriva terorismului desfăşurat de extremiştii islamişti.
Putin a cerut joi Washington-ului şi Moscovei să schimbe informaţii de securitate pentru lupta împotriva terorismului.
Preşedintele rus a spus că nevoia pentru unitate a fost ilustrată de evenimentele din Boston, despre care autorităţile SUA spun că au fost desfăşurate de etnici ceceni aflaţi pe pământ american.
Fraţii ceceni au ajuns în SUA la vârste fragede. De asemenea, autorităţile americane au declarat că nu consideră că fraţii au fost afiliaţi la vreo reţea teroristă mai mare, adăugând că cei doi au acţionat singuri.
Putin a mai afirmat că, dacă Moscova şi Washington-ul îşi vor uni cu adevărat forţele, “nu vom mai permite să aibă loc astfel de lovituri şi să suferim astfel de pierderi”.
Putin a luat cuvântul la maratonul său TV anual. Stând la un birou în spatele unui laptop, preşedintele rus a vorbit timp de aproape 5 ore, răspunzând la 85 din cele 2 milioane de întrebări ce au fost trimise prin telefon, email sau SMS.
Deseori dornic de luptă, el a acuzat Congresul american de “comportament imperial” după adoptarea unor legi privind drepturile omului direcţionate împotriva Rusiei. El a spus că mariajul între homosexuali nu ar fi niciodată acceptat de societatea rusă şi s-a opus ca fetele musulmane să poarte voalul islamic tradiţional hijab în şcolile ruseşti.
El a fost întrebat despre valul de procese împotriva liderilor opoziţiei ce a avut loc în Rusia în anul ce s-a scurs de la întoarcerea sa la Kremlin, în luna mai a anului 2012.
În timp ce Putin îşi ţinea discursul, Alexei Navalny, cel mai proeminent lider al opoziţiei ruse, se afla în proces într-o capitală provincială la aproape 1.000 km de Moscova.
Putin a spus că nu există prizonieri politici în Rusia şi că procesele sunt un răspuns la încălcarea legii.
Preşedintele rus a respins observaţia unui jurnalist al opoziţiei că Stalinismul s-ar putea întoarce în Rusia, dar a adăugat că Rusia are nevoie de “ordine şi disciplină”.
După 12 ani de conducere a Rusiei, Putin încă se bucură de rate puternice de susţinere. Un sondaj naţional încheiat luni de Centrul Levada i-a acordat o rată de susţinere de 63%.
Adăugând puţin condiment la un eveniment televizat la nivel naţional şi care deseori pare să fie regizat, Alexei Kudrin, un fost ministru de finanţe al lui Putin, a criticat politica economică a preşedintelui rus.
Kudrin a spus că actuala politică a “măsurilor şovăielnice şi a reformelor pe jumătate’ nu va reuşi să îndepărteze Rusia de dependenţa sa de exporturile de petrol.
Putin a răspuns în glumă că Kudrin este un “chiulangiu” pentru că a refuzat recent un post guvernamental. Totuşi, l-a şi lăudat pe fostul său ministru de finanţe.
Creşterea economică a Rusiei încetineşte. În Vest, Europa este în recesiune. În Est, dezvoltarea Chinei încetineşte. Analiştii afirmă că, dacă Rusia cade într-o recesiune în lunile viitoare, Putin l-ar putea propune pe Kudrin în funcţia de premier.
În timpul evenimentului televizat, Putin a afirmat că încetinirea economică provoacă dezbateri în interiorul guvernului dar că nu există o dispută între el şi protejatul său, premierul Dmitri Medvedev.