Franţa cere o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU pe tema măcelului din Alep

Ministrul francez de Externe a făcut apel la încetarea ostilităţilor pentru a permite ca ajutoarele umanitare să ajungă în oraşul sirian asediat Alep. Circa 16.000 de persoane au fost forţate să părăsească oraşul în cea mai recentă rundă de violenţe în acest oraş, ale cărui părţi estice sunt controlate de rebeli.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.11.2016

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a cerut, marţi, o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situaţia tot mai gravă din oraşul Alep după ce regimul sirian a recapturat controlul asupra unei treimi din districtele estice ale oraşului, care sunt controlate de rebeli, conform observatorilor.

“Mai mult ca niciodată, trebuie să adoptăm de urgenţă mijloace pentru suspendarea ostilităţilor şi a permite ajutoarelor umanitare să ajungă în zonă fără să fie stânjenite”, a susţinut ministrul într-o declaraţie.

Regimul sirian a înregistrat progrese semnificative începând cu săptămâna trecută, capturând zone mari în partea estică a oraşului Alep, care este controlată de rebeli din 2012.

“Rebelii au pierdut, cel puţin, 30% din teritoriul pe care l-au controlat, până recent, în Alep”, a declarat Rami Abdel Rahman, director al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie independentă din Marea Britanie care monitorizează războiul din Siria cu ajutorul unei reţele de informatori întinsă în întreaga ţară.

Ministerul rus al Apărării a declarat, marţi, că jumătate din zonele ocupate de rebeli în oraşul Alep au fost curăţate de “militanţi”, a susţinut agenţia rusă de ştiri Interfax.

Forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au lansat o ofensivă majoră, în luna septembrie, pentru a captura estul oraşului Alep.

Sancţiuni

ONU a avertizat ambele tabere aflate în conflict, inclusiv aliatul cheie al lui Assad, Rusia, că s-ar putea să fi fost comise crime de război în timpul campaniei asupra oraşului Alep.

Parlamenarii germani au cerut, luni, naţiunilor occidentale să răspundă campaniei violente din Alep, inclusiv prin aplicarea de sancţiuni împotriva sirienilor şi ruşilor implicaţi în acel măcel.

În Alep, până la 16.000 de persoane au fost strămutate, în ultima săptămână, din cauza celor mai recente lupte.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi jumătate din populaţia ţării a fost forţată să se refugieze în ţară şi în afara ei de la izbucnirea războiului sirian în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor