Franks: Trebuia un acord cu câştigătorul de la Cupru Min, a fost o oportunitate pierdută
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, consideră că privatizarea Cupru Min a fost ”o oportunitate pierdută” şi că ar fi trebuit să se ajungă cu compania câştigătoare la un acord sau să existe posibilitatea negocierii cu următoarea companie de pe lista de participare la licitaţie.
”Cred că privatizarea Cuprumin a fost o oportunitate pierdută. Ar fi trebuit să se ajungă la un acord cu compania. Iar dacă nu ajung la un acord cu compania, ar fi trebuit să fie prevăzută posibilitatea de a negocia cu numărul doi şi să înceapă negocieri. În loc să facă asta, se ia de la zero. Consider că nu există nicio scuză pentru acest lucru. Nu este niciun motiv pentru care sistemul este creat în acest fel, este ca şi cum a fost creat pentru a eşua”, a declarat miercuri Franks.
Oficialul FMI a adăugat că Executivul trebuie să ia acţiune pentru a duce la îndeplinire ce au promis că va face şi să aducă investitorii în România.
Licitaţia pentru vânzarea Cupru Min, organizată la data de 26 martie, a fost câştigată de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Pe lista celor de participare la licitaţia cu strigare s-au înscris OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding Olanda, Roman Cooper Corp Canada şi Ellatzite Med AD Bulgaria, fiind acceptate doar primele trei companii.
Însă contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitaţie, iar reprezentanţii Roman Copper şi cei ai statului nu au ajuns la un acord în acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediată a contractului, plata integrală a sumei la 30 de zile după avizul Consiliului Concurenţei şi constuirea unor garanţii de 32 de milioane de euro pentru investiţiile de mediu.
Oficialii Guvernului Ungureanu au anunţat că negocierile au eşuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluată, cu aceleaşi condiţii.
Ulterior, Roman Copper Corp., compania canadiană care a câştigat licitaţia de privatizare organizată de OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) pentru Cupru Min Abrud SA, a dat în judecată statul român. Reprezentanţii companiei spun că au luat această decizie pentru a proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, "după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii".