Franks: Procesul de privatizare merge încet, FMI nu va mai permite un nou eşec, după modelul Petrom

Şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că procesul de privatizare a mers mult mai încet decât s-a sperat şi că Fondul nu va mai permite un nou eşec, după modelul Petrom, informează The Money Channel.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2012

Şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că procesul de privatizare a mers mult mai încet decât s-a sperat şi că Fondul nu va mai permite un nou eşec, după modelul Petrom, informează The Money Channel.

Cerinţa principală a FMIi este ca Executivul să se asigure că nu vor exista probleme cu ofertele.

"Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai încet decât am sperat(...)Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare iniţiale să fie făcute foarte atent şi calculate foarte bine din punct de vedere al preţului, caracteristicilor ofertei să fie de succes(...)Nu vrem să se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Jeffrey Franks.

Guvernul şi-a asumat în faţa FMI, în cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursă a unui pachet de 15% din Romgaz în acest an. De asemenea, câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în această toamnă.

Totodată, vor fi privatizate prin intermediul pieţei de capital şi pachete suplimentare de câte 15% din Transelectrica şi Transgaz.

Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica a început la data de 14 martie şi se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul ofertă investitorilor un discount de 12,6% în cadrul acestei oferte, reprezentând diferenţa dintre preţul minim din ofertă şi cotaţia bursieră a titlurilor companiei.

Vara trecută, în cadrul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile pe care le mai are statul la Petrom, Guvernul a oferit un discount de doar 3%. Oferta s-a soldat cu un eşec, pentru că nu au fost subscrise minimum 80% din acţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor