Franklin Templeton: Numirea noului director general al Salrom încalcă prevederile OUG 109/2011
Franklin Templeton, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al Fondului Proprietatea, consideră că recenta desemnare a unui nou Director General al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) nu respectă criteriile şi procedurile transparente cerute de OUG 109/2011.
Pe 12 februarie 2013, Consiliul de Administraţie al Salrom l-a desemnat pe Aurel Bucur în funcţia de Director General al companiei
”Recenta desemnare a unui nou Director General al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) încalcă grav prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat. Noul Director General a fost desemnat de Consiliul de Administraţie fără a fi respectate criteriile şi procedurile transparente cerute de OUG 109/2011 pentru procesul de selecţie. În schimb, desemnarea a rezultat strict din imixtiunea Ministerului Economiei în independenţa Consiliului Salrom, ca urmare a emiterii unui ordin ministerial referitor la desemnarea unui membru al unui partid politic”, se arată într-un comunicat transmis duminică.
Porivit Franklin Templeton, decizia reprezintă o încălcare directă a prevederilor OUG 109/2011 din mai multe motive.
Astfel, Consiliul de Administraţie a desemnat un nou Director General în urma ordinului Ministerului Economiei nr. 282 din 21 decembrie 2012, prin care reprezentanţii Ministerului în Adunarea Generală a Acţionarilor au fost împuterniciţi să mandateze Consiliul de Administraţie al Salrom să îl revoce pe fostul Director General şi să îl desemneze pe Aurel Bucur. Cu toate acestea, responsabilitatea desemnării unui Director General revine numai Consiliului de Administraţie. Din această cauză, reprezentanţii Franklin Templeton consideră că intervenţia ministerului în procesul de selecţie afectează independenţa Consiliului în privinţa desemnării managerilor profesionişti, fapt care nu ar trebui să fie permis.
Totodată, în comunicat se mai arată că desemnarea lui Aurel Bucur a avut loc fără realizarea unui proces de selecţie efectuat de o companie independentă de recrutare, după cum este stipulat în legislaţie. În opinia Franklin Templeton, ”experienţa şi referinţele dlui. Bucur nu îndeplinesc cerinţele poziţiei de Director General. Conform CV-ului dlui. Bucur, acesta nu a avut niciun fel de responsabilităţi similare în posturile ocupate anterior”.
Pe de altă parte, Aurel Bucur este membru al unui partid politic, pe care îl reprezintă în cadrul Primăriei Târgu-Ocna, în funcţia de consilier municipal.
”Administratorul Fondului dezaprobă din nou cu tărie lipsa de transparenţă în procesul de selecţie şi criteriile opace prin care s-a luat decizia finală în numirea noilor manageri profesionişti şi a consiliilor independente din companiile de stat. Cerem insistent Guvernului să abordeze aceste probleme cu promptitudine şi să respecte în viitor legislaţia în vigoare. Continuăm să fim foarte preocupaţi de faptul că, la un an după adoptarea OUG 109/2011, autorităţile publice continuă să îi încalce dispoziţiile sau să întârzie punerea corectă în aplicare a standardelor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat, la care şi Fondul Proprietatea este acţionar. Credem că aceste încălcări au un impact nefast asupra valorii companiilor de stat şi transmit un semnal negativ puternic cu privire la integritatea procesului de numire a consiliilor independente şi a managementului profesionist”, se mai spune în comunicat.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.