Frank Hajdinjak (E.ON România): Bugetul de investiţii pe anul 2012 se ridică la 350 milioane lei
Companiile E.ON din România au investit anul trecut circa 330 milioane de lei, iar pentru anul 2012 bugetul de investiţii se ridică la circa 350 milioane de lei, a afirmat luni Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România.
Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat în anul 2011 la 4,33 miliarde lei (circa 1 miliard de euro), un nivel apropiat de cel înregistrat în anul 2010.
Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate anul trecut au depăşit 30 TWh, în uşoară creştere faţă de 2010.
Potrivit oficialului E.ON România, investiţiile de anul trecut au vizat, în special, reabilitarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice operate în cele 20 de judeţe din nordul şi nord-estul ţării, dar şi extinderea acestora în zonele fără acoperire.
În cei şase ani de prezenţă pe piaţa din România, grupul de companii E.ON a reabilitat şi modernizat peste 4.200 kilometri de conducte de gaze naturale şi 1.250 kilometri din reţeaua de distribuţie energie electrică şi au integrat în SCADA 78 staţii de transformare a energiei electrice.
De la venirea sa pe piaţa românească, în 2005, şi până în prezent, grupul E.ON a investit în total peste 1,9 miliarde de lei.
Compania E.ON Gaz Distribuţie a investit, în 2011, circa 180 de milioane de lei, din care 112 milioane de lei în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale. Sistemul de distribuţie a fost reabilitat şi modernizat pe o lungime de 633 kilometri.
Frank Hajdinjak a declarat că investiţiile vor continua şi în acest an în ritm susţinut, bugetul alocat proiectelor de investiţii depăşind 190 milioane de lei.
La rândul său, compania E.ON Moldova Distribuţie a investit circa 151 milioane de lei în decursul anului 2011, cea mai mare parte fiind destinată modernizării şi dezvoltării reţelei de distribuţie a energiei electrice. Pentru acest an se au în vedere investiţii de 156 milioane de lei în infrastructura de electricitate.
Fonduri europene pentru modernizarea reţelelor şi sistemelor de distribuţie
Compania E.ON Gaz Distribuţie va dezvolta importante proiecte de investiţii de modernizare a infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Cluj Napoca unde, în decursul a trei ani, începând cu 2012, vor fi modernizaţi 160 kilometri de reţea, valoarea totală a investiţiilor fiind de circa 90 milioane de lei, cea mai mare parte din fonduri proprii. Cel mai amplu dintre acestea este proiectul de modernizare a 81 kilometri din reţeaua de gaze, evaluat la 54,8 milioane de lei, care va fi realizat parţial din bani provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională (respectiv 16,5 milioane de lei).
La Iaşi şi în zona metropolitană vor fi instalate 7 staţii de reglare măsurare, 6 prin integrarea în sistemul SCADA, iar reţeaua de gaze naturale va fi modernizată pe o lungime de un kilometru şi extinsă cu 4,5 kilometri printr-un proiect cu finanţat parţial din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 7,83 milioane de lei, din care 2,63 milioane de lei sunt fonduri europene.
Începând cu luna octombrie 2011, E.ON România deţine 33,33% din actiunile societatii Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (CCNE), alături de Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca şi RheinEnergie. Obiectul principal de activitate al CCNE este producerea şi furnizarea de energie termică şi, în subsidiar, de energie electrică, prin cogenerare. CCNE a investit în diverse proiecte de modernizare a centralelor termice din municipiu.
Luna trecută, Brăila Power S.A., compania de proiect a viitoarei termocentrale pe cărbune de la Brăila, a finalizat procedurile de înregistrare la Registrul Comerţului. Proiectul, care urmează să fie realizat de un consorţiu din care mai fac parte companiile Enel şi Termoelectrica, reprezintă o investiţie estimată la circa 1,4 miliarde de Euro, una dintre cele mai mari din sectorul energetic românesc.
Viitoarea termocentrală ar urma să aibă o capacitate estimată de 800 MW şi va funcţiona pe huilă.
Societatea de proiect va realiza, în perioada următoare, o actualizare a studiului de fezabilitate şi a raportului de evaluare, va face demersuri pentru obţinerea tuturor licenţelor, permiselor şi autorizaţiilor necesare investiţiei şi va începe negocierile pe marginea principalelor contracte (de execuţie, achiziţie echipamente etc).
O decizie finală de investiţie se va lua de către părţile implicate în funcţie de rezultatele demersurilor pe care compania de proiect le va întreprinde, dar şi în funcţie de evoluţia contextului economic din România.
„Toate aceste investiţii ale grupului E.ON în România sunt cu atât mai semnificative cu cât se derulează într-un context economic dificil, în care multe companii fie renunţă să mai investească, fie aşteaptă vremuri mai bune”, a subliniat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.
Grupul E.ON în România este activ pe piaţa de energie locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind 2.9 milioane de clienţi. Aria de activitate a companiilor E.ON, care au împreună 6.500 de angajaţi, acoperă 20 de judeţe în partea de nord a ţării. Compania platformă, E.ON România, deţine un pachet de 51% din acţiuni la fiecare din companiile E.ON Energie România, E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Moldova Distribuţie, precum şi 100% din acţiunile companiei E.ON Regenerabile România.