Spectacol de lumini pe cerul Norvegiei realizat de NASA [video]

Aurora boreala
Aurora boreala (screenshot tramite video Youtube)

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) a efectuat un experiment în Norvegia, care a generat un adevărat spectacol natural de lumini pe cer.

Conform relatărilor NASA, testul AZURE efectuat în aer a fost de a accelera impactul dintre particulele de vânt, un fenomen care dă naştere aurorelor boreale.

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Pentru aceasta, experţii au lansat două rachete geofizice pentru a răspândi un nor de compuşi cum ar fi trimethylaluminium, precum şi un amestec de bariu şi stronţiu, de tipul celor care luminează atunci când se ciocnesc cu particulele de vânt solar.

Prin acest “bombardament”, specialiştii au reuşit să genereze nori de culori intense, care permit oamenilor de ştiinţă să analizeze fluxul de particule încărcate care formează aurorele.

Scopul agenţiei spaţiale americane este de a descoperi mai multe detalii despre formarea aurorelor boreale, de a afla mai multe detalii despre particulele care călătoresc în radiaţia solară şi a descifra modul în care pot fi evitate în viitoarele călătorii spaţiale.

Testul a fost efectuat în noaptea de 6 martie şi se aşteaptă ca în următorii doi ani să fie repetat de opt ori.

Este de remarcat faptul că aceste culori intense au fost vizibile pe cer aproximativ 30 de minute - un fenomen frumos care i-a surprins pe mulţi dintre locuitorii din ţara scandinavă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură