Fota: Dacă americanii pleacă cu toţi oamenii de la Kogălniceanu, dar rămân cu ei la Deveselu, SUA rămâne în continuare angajată în România

Europa trebuie să se împace cu ideea că Ucraina devine pe zi ce trece responsabilitatea strategică numărul unu a Europei şi americanii acţionează în acesta sens, susţine fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.
Invitat la B1TV, Fota a punctat că pentru România important este să rămână prezenţa militară americană, nu câţi soldaţi sunt.
"Să rămână Deveselu, care e mai important, după părerea mea, decât Kogălniceanu. Deci dacă americanii pleacă cu toţi oamenii de la Kogălniceanu, dar rămân cu ei la Deveselu, după părerea mea, America rămâne în continuare angajată în România şi de partea României. Deci să avem grijă la Deveselu", a opinat Fota la B1TV.
Redăm dialogul:
Jurnalistă: În contextul în care se vorbeşte despre retragerea militarilor americani din România, din Polonia, cum vedeţi dumneavoastră apărarea României dacă Donald Trump va recurge şi pare că e determinat să recurgă la această măsură?
Iulian Fota: Decizia din Polonia e uşor de înţeles, pentru că Statele Unite s-au dat un pas mai în spate atunci când vine vorba de organizarea ajutorului pentru Ucraina. Ştim că a predat, de exemplu, ştafeta în formatul Rammstein Marii Britanii. Ultimele discuţii erau că nici măcar americanii se pare că nu vor mai participa la întâlnirile în format Rammstein, îi vor lăsa doar pe europeni să organizeze lucrurile şi ajutorul pentru Ucraina.
Ăsta este un lucru clar. Europa trebuie să se împace cu această idee şi să o asume serios. Ucraina devine pe zi ce trece responsabilitatea strategică numărul unu a Europei şi americanii acţionează în sensul ăsta. Altfel, soldaţii americani care au fost scoşi din acea locaţie înţeleg că au rămas încă în continuare în Polonia, deci doar sunt mutaţi, rotiţi de colo-colo în Polonia, repet, pentru a arăta clar că americanii nu vor să mai conducă efortul de ajutorare a Ucrainei şi îl predau aşa cum s-a discutat de altfel cel puţin cu Marea Britanie, europenilor, rămânând ca Marea Britanie să aibă conducerea în acest sens. Cealaltă e o speculaţie de presă.
Însă să vă spun un lucru. Noi trebuie să ne împăcăm cu ideea că, într-un fel sau altul, numărul de soldaţi în România probabil că va scădea, pentru că americanii vor să scadă numărul de soldaţi în toată Europa şi sunt multe elemente pe care le putem pune cap la cap. Ideea că vor renunţa la generalul cu patru stele, comandantul SACEUR - comandantul trupelor NATO şi americane din Europa, asta evident că este legată de scăderea nivelului de reprezentare militară americană în Europa.
Acum sunt vreo 80.000 din ce ştiu, normal că ai patru stele. Probabil că rămân cu, nu ştiu, 20-30.000 şi atunci generalul ăla va fi cu două stele, aşa cum sunt regulile militare şi cum sunt proporţiile astea atunci când vine vorba de conducerea trupelor. Deci toate elementele astea preliminare ne arată că americanii în momentul ăsta evaluează şi judecă şi nu cred că au luat încă o decizie finală - o formulă de reducere a obligaţiilor şi a angajamentelor faţă de Europa, pentru că vor să facă inclusiv economii la buget.
Pe de altă parte, să ne pregătim şi să ne aşteptăm că acolo unde vom dori să avem soldaţi americani în continuare şi acum să vă spun un lucru, nu contează atât de mult numărul că ai 1.000 sau 3.000, rolul acestor soldaţii e să intre în război din prima clipă alături de mine şi să dea un semnal atacatorului, agresorului care va ataca România, că America e de partea noastră încă de la început. Eu tot spun, în Războiul Rece americanii au avut în Berlin, cu multe forţe sovietice înconjurând Berlinul de vest, o brigadă, adică vreo 3.000 de oameni. Şi a fost suficient ca semnal pentru sovietici să înţeleagă că nu pot ataca Berlinul de vest, pentru că americanii sunt acolo şi îl vor apăra.
Deci ce ne interesează pe noi este aşa. 1. Să rămână prezenţa militară americană. Care-i nivelul ei, să fiu sincer, e mai puţin important. 2. Să rămână Deveselu, care e mai important, după părerea mea, decât Kogălniceanu. Deci dacă americanii pleacă cu toţi oamenii de la Kogălniceanu, dar rămân cu ei la Deveselu, după părerea mea, America rămâne în continuare angajată în România şi de partea României. Deci să avem grijă la Deveselu.