Fostul premier britanic David Cameron ar fi făcut lobby pentru un fond de investiţii chinez - ajungând mai apoi vicepreşedinte

Fostul prim-ministru David Cameron ar fi făcut lobby pe lângă Philip Hammond, care era Trezorierul Marii Britanii, în 2017, cu scopul de a obţine aprobarea guvernului pentru un proiect chinez de investiţii de 1 miliard USD, potrivit The Guardian.
Cameron - care a fost implicat recent într-un scandal de lobby legat de contracte guvernamentale garantate în timpul crizei virusului Wuhan pentru compania Greensill Capital - ar fi folosit conexiunile sale guvernamentale pentru a obţine aprobarea pentru acordul de investiţii cu regimul comunist chinez.
În 2017, Cameron a avut o întâlnire cu Hammond pentru a discuta despre formarea Fondului Marea Britanie-China de 1 miliard USD (718 milioane GBP), la care fostul prim-ministru conservator urma să devină vicepreşedinte, potrivit corespondenţei obţinute de publicaţia The Observer.
Întâlnirea a avut loc la doar 15 luni după ce Cameron îşi dăduse demisia în urma scorului obţinut la referendumul Brexit.
Normele actuale din Marea Britanie interzic foştilor miniştri să facă lobby pe lângă guvern timp de doi ani. Cu toate acestea, Cameron a reuşit să ocolească interdicţia de lobby.
Într-o scrisoare din 2018 adresată secretarului şef al Trezoreriei, deputatul laburist Peter Dowd, Phillip Hammond a scris că, în cadrul întâlnirii, Cameron a dezvăluit „planurile sale de a crea un fond UK-China pentru a investi în oportunităţi inovatoare, durabile şi de consum”.
Scrisoarea a mai dezvăluit că fostul premier britanic a reuşit să obţină aprobarea fondului de către guvernul Regatului.
"După cum i-am specificat domnului Cameron în timpul şedinţei noastre, guvernul susţine în general orice iniţiativă din sectorul privat care promovează colaborarea dintre Marea Britanie şi China", a spus Hammond în scrisoarea adresată lui Dowd.
"Cameron nu a avut în acea etapă planuri specifice pentru rolul său în cadrul fondului şi nici nu a cerut sprijin guvernamental, dat fiind că guvernul nu are nicio implicare în iniţiativele din sectorul privat", a adăugat el.
Dar această afirmaţie nu pare adevărată, deoarece Comitetul consultativ pentru numiri în afaceri (Acoba) a declarat că David Cameron a informat organismul că „va fi vicepreşedinte al fondului şi că poziţia sa va fi retribuită”.
La scurt timp după întâlnirea cu Cameron, Hammond a aprobat Fondul Marea Britanie-China în timpul unei călătorii la Beijing.
David Cameron nu este singurul fost prim-ministru britanic care a profitat de legăturile cu China.
Fostul prim-ministru laburist Tony Blair a servit drept legătură între Abu Dhabi şi „cele mai înalte niveluri ale Partidului Comunist Chinez şi corporaţiile de stat” ale Chinei asigurând investiţii în regiunea Xinjiang - unde regimul comunist desfăşoară un genocid -, potrivit unei anchete din 2015.
De asemenea, Blair ar fi primit despăgubiri în valoare de 237.000 de lire sterline în 2007 pentru un discurs susţinut în oraşul Dongguan din sudul Chinei. Suma reprezintă mai mult decât salariul sau pe un an, la vremea respectivă, în funcţia de prim-ministru.
Un purtător de cuvânt al lui David Cameron a afirmat că fostul prim-ministru „nu a făcut niciodată lobby pe lângă guvernul britanic în legătură cu fondul Marea Britanie-China şi că nu a avut loc niciun lucru sau discuţii premergătoare despre fond în timp ce era prim-ministru. Aceste discuţii [în 2017] nu urmăreau în niciun fel sprijin financiar pentru fond, ci doar pentru a obţine sprijin pentru conceptul de fond bilateral”.
Trezoreria a susţinut într-o declaraţie: „Fondul bilateral de investiţii Marea Britanie-China a fost o afacere privată, comercială. La fel ca alte iniţiative private menţionate în dialog, nu a implicat participarea sau finanţarea guvernului”.