Fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu "sărăcit" de judecători

Curtea de Apel Bucureşti a decis confiscarea a aproape 890.000 de lei de la fostul ministru Dan Ioan Popescu şi de la soţia acestuia. Această suma ar reprezenta cheltuieli nejustificate şi a fost stabilită la rejudecarea cauzei, după ce ICCJ dispusese, în 2011, confiscarea a peste patru milioane de lei din averea fostului ministru
Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul Năstase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.12.2014

Curtea de Apel Bucureşti a decis confiscarea a aproape 890.000 de lei de la fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu şi de la soţia acestuia. Această suma ar reprezenta cheltuieli nejustificate şi a fost stabilită la rejudecarea cauzei, după ce ÎCCJ dispusese, în 2011, confiscarea a peste patru milioane de lei din averea fostului ministru, relatează Mediafax.

Instanţa a stabilit că Dan Ioan Popescu şi soţia acestuia, Elena, au făcut cheltuieli nejustificate de 889.026,60 de lei, dispunând confiscarea acestei sume.

"Admite în parte sesizarea. Constată că persoanele cercetate au efectuat cheltuieli nejustificate în valoare de 889.026,60 RON. Dispune confiscarea sumei menţionate şi obligă persoanele cercetate să plătească această sumă la bugetul statului în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe", se arată în sentinţa din 19 decembrie.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată cu recurs la instanţa supremă.

Reamintim că, în 14 iulie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus confiscarea a peste patru milioane de lei din averea soţilor Popescu. În motivarea deciziei judecătorii au arătat că peste patru milioane de lei din averea dobândită de fostul ministru PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu şi de soţia sa reprezintă cheltuieli făcute în baza unor venituri a căror obţinere s-a dovedit a fi ilicită.

Ulterior, instanţa a admis recursurile făcute de Elena şi Dan Ioan Popescu împotriva deciziilor anterioare, din 14 iulie 2011 şi 3 noiembrie 2011. În 5 iulie 2013, completul de cinci judecători al instanţei supreme a casat sentinţa de confiscare a peste patru milioane de lei din averea acestuia şi a trimis cauza la rejudecare, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.

Reamintim că numele lui Dan Ioan Popescu este legat de uriaşa ţeapă de sute de milioane de dolarii dată statului de Adrian Năstase & Dinu Patriciu şi desăvârşită de premierul Victor Ponta.

Fost ministru în cabinetul Năstase, Popescu este unul din semnatarii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 118 din 2003, prin care Guvernul Năstase a subscris obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorări de întârziere, dobânzi şi datorii neachitate de către societate.

11 ani mai târziu, premierul Ponta a dat o Hotărârea de Guvern prin care statul a renunţat la 400 de milioane de dolari din cele peste 600 în favoarea Rompetrol. Compania, cumpărată între timp de Kazmunaygas se angaja "în schimb" să îşi răscumpere contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român şi să investească, cândva, un miliard de dolari în România. La un an de la HG-ul guvernului Ponta, se pare că banii nu ar fi fost încasaţi.

Potrivit Realitatea.net, Dan Ioan Popescu, este unul dintre marii beneficiarii ai averii lui Dinu Patriciu. Cei doi deţineau până de curând câte 50 la sută dintre acţiunile companiei Marexin, societate care deţine drepturile de exploatare ale nămolulii sapropelic din Marea Neagră.

Potrivit lui Rareş Bogdan, cu trei luni înainte de moartea lui Patriciu, în Taiwan a avut avut loc o tranzacţie în urma căreia Melanie Chen, împuternicită de către Dinu Patriciu, i-a cedat acţiunile lui Dan Ioan Popescu.

Fostul ministru a negat această informaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor