Fostul magnat al Iukos, Mihail Hodorkovski, avertizeaza asupra crizei iminente in Rusia

Fostul magnat al petrolului din Rusia, Mihail Hodorkovski, care serveste o sentinta de opt ani in Siberia, a declarat intr-un interviu publicat luni, ca Rusia s-ar putea confrunta cu o criza, in termen de cinci ani, deoarece ratele mici de crestere economica determina o scadere a fondurilor pentru proiecte sociale.
Mihail Hodorkovski zimbeste de dupa gratii intr-un tribunal moscovit, 14 octombrie 2010 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.11.2010

Fostul magnat al petrolului din Rusia, Mihail Hodorkovski, care serveste o sentinta de opt ani in Siberia, a declarat intr-un interviu publicat luni, ca Rusia s-ar putea confrunta cu o criza, in termen de cinci ani, deoarece ratele mici de crestere economica determina o scadere a fondurilor pentru proiecte sociale.

Hodorkovski, odata cel mai bogat om din Rusia, a fost arestat in 2003, datorita faptului ca, dintre oligarhii momentului, era cel mai independent si mai critic fata de Kremlin.

Imperiul sau petrolier, care producea mai mult petrol decat Qatarul, a fost facut bucati si vandut la preturi de nimic afiliatilor din umbra ai puterii, cunoscuti generic sub numele de siloviki, si in special lui Igor Secin, secretarul din umbra al lui Vladimir Putin.

In primul sau interviu major cu mass-media rusa de la arestarea sa, Hodorkovski a pictat o imagine sumbra a dezvoltarii Rusiei, dupa alegerile prezidentiale din 2012.

"Exista o contradictie intre potentialul scazut de crestere al economiei, avaritia birocratilor si asteptarile populatiei", a declarat Hodorkovski ziarului Novaya Gazeta.

El a afirmat ca solicitarile sale adresate presedintelui Dmitri Medvedev de a moderniza economia, au fost sortite esecului din cauza "criminalizarii complete", a birocratiei, care saboteaza orice tentativa de reforma reala.

"Vreti un pronostic? Pana cand nu loveste traznetul, „elita” noastra nu va face nimic", a declarat Hodorkovski, a carui adepti il considera cel mai proeminent prizonier politic au Rusiei. "Punctul urmatoarei crize va apare in jurul anului 2015".

Hodorkovski a fost condamnat in 2005 la opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala, intr-un proces considerat politic de majoritatea analistilor.

El este acuzat acum din nou de spalare de bani si delapidare, fiind invinuit de cumpararea de petrol la preturi mai mici decat cele ale pietei, de la sucursalele Iukos — o practica altfel des intalnita in cazul marilor corporatii petroliere in Rusia.

Initial cerand 22 de ani de inchisoare pentru Hodorkovski, procurorii au declarat luna trecuta ca fostul magnat ar trebui sa serveasca 6 ani in inchisoare.

Kremlinul n-a putut fi contactat imediat pentru a comenta afirmatiile, presedintele rus intorcandu-se dintr-o calatorie in Orientul Indepartat.

Dupa un deceniu de boom, economia Rusiei a fost lovita de criza economica globala, aparuta pe fondul unei ingrijorari tot mai mari a investitorilor straini in politica autoritara a lui Vladimir Putin.

Economia rusa a scazut cu 7,9 la suta in 2009, cea mai mare scadere anuala din ultimii 15 ani si de departe cele mai dura cadere a unei economii emergente majore, cum ar fi China, Brazilia sau India.

Economia se prognozeaza ca va creste cu 1,2 trilioane USD - aproximativ 4 % - anul acesta, desi Khodorkovski sustien pe buna dreptate ca cifra se datoreaza in special exportului de materii prime.

"Potentialul de crestere provenit din exportul de resurse naturale a fost epuizat", a spus Hodorkovski, adaugand ritmul slab de crestere a productivitatii muncii va lasa Rusia in spatele rivalilor sai, China si India.

Un alt subiect sensibil atins de Hodorkovski este inflorirea coruptiei in randul oficialilor creeaza si mai multe probleme pentru populatia de 20 milioane de persoane din Rusia, care traiesc in saracie, cu venituri mai mici de 130 euro pe luna.

Saptamana trecuta, o organizatie gernama de rating a coruptiei globale, Transparency International a evaluat Rusia pe locul 154 din 178 de natiuni, in indexul sau de Perceptie a Coruptiei, impreuna cu Cambodgia, Laos si Kenya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor