Klemm o susţine pe Kovesi: "A condamnat la închisoare oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani"

Întrebat despre acuzaţiile de plagiat care i se aduc şefei DNA, ambasadorul SUA a reamintit că şefa DNA a trimis la închisoare oameni puternici, fapt ce i-a adus duşmani.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Târâtă de Sebastian Ghiţă într-un răsunător scandal de plagiat, şefa DNA şi-a găsit un apărător în persoana ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Într-un interviu acordat news.ro, diplomatul american o laudă pe Kovesi pentru modul în care gestionează lupta anticorupţie, afirmând, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, că şi-a creat "duşmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la închisoare, lucru care se vede acum.

În interviul acordat publicaţiei citate, Klemm susţine că una dintre dimensiunile în care România a contribuit activ la îmbunătăţirea parteneriatului strategic cu SUA este "întărirea instituţiilor democratice", inclusiv a celor juridice, precum DNA, ceea ce a transformat România într-un "adevărat model regional" în lupta anticorupţie.

În acest contex, Klemm a avut un mesaj de susţinere pentru Kovesi, opinând că rezultatele DNA se datorează şi leadership-ului ei.

"Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul mai multor ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, "Femei curajoase din România", pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase de a lupta împotriva corupţiei", a afirmat Klemm.

Întrebat cum vede acuzaţiile de plagiat şi de muşamalizare a deciziilor privind teza sa de doctorat aduse lui Kovesi, Klemm a susţinut că există instituţii care pot verifica aceste lucruri, însă trebuie luat în considerare şi faptul că şefa DNA a trimis la închisoare "oameni destul de puternici".

"Ca procuror-şef al DNA, a condamnat la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României", a susţinut Klemm.