Foştii lideri ai Khmerilor Roşii sunt judecaţi pentru genocid
alte articole
Doi foşti oficiali proeminenţi ai brutalului regim al Khmerilor Roşii din Cambodgia, care sunt judecaţi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, sunt chemaţi în instanţă începând de miercuri, potrivit BBC.
Fostul şef de stat, Khieu Samphan, şi adjunctul lui Pol Pot, Nuon Chea, vor fi judecaţi sub acuzaţiile de genocid împotriva vietnamezilor şi a minorităţii musulmane cham din Cambodgia. Potrivit rapoartelor, în ambele cazuri aceştia vor fi judecaţi separat, în timp ce tribunalul va grăbi procesul, luând în considerare faptul că ambii acuzaţi sunt destul de bătrâni.
Cel mai recent proces, care, conform aşteptărilor, va continua până în 2016, se va concentra pe rolurile lui Chea, în vârstă de 88 de ani, şi al lui Samphan, 83 de ani, în uciderea a sute de mii de persoane ce aparţineau minorităţilor etnice din Cambodgia, cât şi pe cazurile de viol şi căsătorii forţate.
Primul caz se concentrează pe crimele comise de regim atunci când au fost mutaţi cu forţa două milioane de cambodgieni din oraşe către taberele de muncă rurale într-o încercare de a converti Cambodgia într-o societate comunistă agricolă absolută. Verdictul în acest proces este aşteptat pe 7 august.
Khmerii Roşii au condus Cambodgia din 1975 până în 1979. În această perioadă, două milioane de oameni (30% din populaţie) au fost ucişi sau au murit de foame în timpul experimentului maoist, care voia să implementeze o formă extremă de ”socialism agrar”.
Dintre toate experimentele sociale de implementare a comunismului, regimul cambogian, condus de Pol Pot, bun prieten cu Nicolae Ceauşescu, a fost cel mai brutal, din punct de vedere a numărului de victime raportate la populaţie. Simplul fapt de a cunoaşte o limbă străinnă, sau de a avea urme de ochelari pe nas te puteau condamna la închisoare pe motiv ca aparţineai clasei exploatatoare a intelectualilor.
Discipol al lui Mao Tsedun, de la care a primit sprijin financiar şi logistic, Pol Pot a resetat calendarul proclamând anul ZERO, a eliminat banii, pieţele, a golit oraşele de oameni pe care i-a trimis la muncă pe câmp, a eliminat religia şi proprietatea privată de orice fel. A abolit "clasele", ba chiar familia, ruinând complet societatea.
Procurorii cambodgieni doresc să obţină condamnări pe viaţă împotriva foştilor lideri ai Khmerilor Roşii, totuşi procesele Tribunalului Extraordinar pentru Cambogia avansează lent, datorită presiunii politice imense, în principal din partea Chinei şi Rusiei, care nu doresc ca ororile comise sub regimul comunist cambogian să fie aduse în faţa publicului.
Până în prezent numai liderul Khmerilor Roşii, Pol Pot, care a murit în 1997, şi fostul şef de închisoare Kang Kek Lew, cunoscut ca Tovarăşul Duch, au fost condamnaţi şi închişi pentru implicarea în genocidul din Cambodgia. Duch conducea infama închisoare S21, unde au fost închişi peste 15 mii de intelectuali. Dintre ei au scăpat doar 7 (şapte), eliberaţi de armata vietnameză, restul fiind omorâţi, în majoritatea cazurilor prin tortură brutală - inclusiv copiii, născuţi în închisoare.
Alţi doi lideri ai regimului urmau să fie judecaţi, dar Ieng Sary, fostul ministru de Externe al regimului, a murit anul trecut, iar soţia sa, Ieng Thirith, fostul ministru al Afacerilor Sociale, a fost considerată inaptă pentru judecată.