Foşti oficiali ai regimului Gaddafi, descoperiţi morţi în Libia
alte articole
Biroul procuraturii libiene a susţinut duminică într-o declaraţie pe pagina sa de Facebook că trupurile ciuruite de gloanţe ale celor 12 foşti oficiali guvernamentali – care nu au fost identificaţi – au fost descoperite vineri în Tripoli.
Autorităţile libiene au lansat o investigaţie privind aceste crime.
Seddiq es-Sour de la biroul procuraturii a declarat la televiziunea libiană că trupurile au fost descoperite în diferite zone ale capitalei Tripoli şi a confirmat faptul că toate victimele fuseseră arestate între 2011 şi 2014.
Es-Sour a declarat la începutul acestei luni că Tribunalul Suprem a ordonat eliberarea a şase oficiali ai fostului regim Gaddafi, invocând motive de sănătate şi vârsta înaintată.
Nu a fost clar dacă cei şase oficiali, despre care a discutat es-Sour, s-au numărat printre cele 12 persoane care au fost ucise.
Incidentul a avut loc la o zi după ce un tribunal a ordonat eliberarea oficialilor cu condiţia ca ei să se prezinte la biroul procuraturii de două ori pe lună.
Foştii oficiali au fost întemniţaţi pentru atrocităţi comise în timpul unei revolte în 2011 care, cuplată cu o intervenţie militară din partea NATO, a dus la prăbuşirea lui Gaddafi şi a regimului său. Fostul dictator a fost el însuşi capturat ulterior şi ucis brutal de rebeli înarmaţi în interiorul ţării.
Martin Kobler, reprezentantul special al ONU şi şeful Misiunii ONU de Sprijin în Libia (UNSMIL), a denunţat crimele şi a cerut o investigaţie rapidă şi transparentă.
Kobler a declarat pe contul său de Twitter că este “şocat şi consternat de rapoartele privind asasinarea unui număr atât de mare de deţinuţi eliberaţi de un tribunal din Tripoli”.
De asemenea, reacţionând la aceste ştiri, Guvernul Libian de Acord Naţional (GNA) a criticat crimele şi a cerut autorităţilor judiciare şi ale securităţii să îi tragă la răspundere pe cei responsabili pentru aceste crime.
Zeci de oameni au fost judecaţi în Libia pentru participarea la suprimarea violentă a revoltei din 2011, inclusiv doi fii ai lui Gaddafi şi oficiali ai acestuia.
Libia a fost cuprinsă de violenţă şi nesiguranţă politică de la prăbuşirea dictatorului Gaddafi, iar grupuri înarmate şi facţiuni regionale continuă să se lupte pentru putere.
Exploatând acest haos, grupul terorist Statul Islamic, care anterior a operat în principal în Siria şi Irak, a apărut şi în Libia în februarie 2015.
În urmă cu peste o săptămână, forţele militare aliate cu GNA au reuşit să recupereze principala fortăreaţă a Statului Islamic în Libia – oraşul port nordic Sirte – din mâinile jihadiştilor.