Fostă vicepreşedintă a Comisiei Europene: "România este un caz şocant, dar departe de a fi unul izolat"

Vera Jourova (Getty Images)
Redacţia
09.12.2024

Comentând situaţia actuală de pe scena politică românească şi interferenţele venite din exterior menite să bulverseze procesul electoral pentru desemnarea preşedintelui României, fosta vicepreşedintă a Comisiei Europene Vera Jourova a declarat că „România este un caz şocant, dar departe de a fi unul izolat", relatează Corriere della Sera.

„Cred că întreaga lume urmăreşte şi va urmări ceea ce se întâmplă în România, pentru că nu este vorba doar despre o ţară. Este vorba despre posibilitatea de a distruge din exterior alegeri democratice într-o ţară democratică”, a spus Jourova, adăugând că "Putin vrea să ne arate puterea sa pe teritoriul nostru. Trebuie să fim vigilenţi".

Întrebată dacă se aştepta la ceea ce s-a întâmplat în România, fosta vicepreşedintă a Comisiei Europene, comisar pentru valori şi transparenţă, a replicat:

„De fiecare dată, înainte de alegerile din statele membre, ne aşteptăm la interferenţe şi cu cât este mai mare rolul persoanei sau organismului care urmează să fie ales, cu atât este mai mare presiunea. Preşedintele României nu are doar un rol ceremonial. El reprezintă România la summiturile NATO şi UE. De aceea, ne aşteptam să existe interferenţe, aşa cum am văzut în Republica Moldova, de exemplu”.

În această formă?, a fost întrebată Jourova.

„Mă aşteptam la o combinaţie între utilizarea TikTok, pentru a influenţa tânăra generaţie, şi dezinformare, utilizarea inteligenţei artificiale şi a atacurilor cibernetice. Dar creşterea incredibilă a preferinţelor pentru Georgescu, combinată cu vestea că nu a cheltuit niciun ban în campanie, te face să realizezi anomalia: este o evoluţie fără precedent, aş spune şocantă”, a răspuns ea.

„Dacă încetăm să insistăm asupra faptului că trebuie să garantăm alegeri libere şi corecte, atunci democraţia este ameninţată în baza sa fundamentală. Acum depinde de autorităţile şi instituţiile române să ia în considerare ce s-a întâmplat şi o fac”, opinează Vera Jourova.

Cât despre faptul că acest episod dovedeşte că Legea serviciilor digitale nu este suficientă pentru a ne proteja democraţiile, fosta vicepreşedintă a Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă afirmă că "TikTok este printre platformele care au ajuns sub investigaţie".

"Comisia are nevoie de mai mult timp pentru a evalua ce se întâmplă şi modul în care platformele îşi îndeplinesc sarcinile. Dar pentru TikTok cred că există o problemă sistemică. Când eram în funcţie, m-am plâns că tinerii sunt spălaţi pe creier prin TikTok: viziunea lor asupra lumii este formată pe TikTok, care este un actor politic cheie. Răspunsul pe care l-am primit de la conducerea superioară a fost că publicitatea politică este interzisă pe TikTok. Aşadar, cred că există o problemă structurală. Sunt sigură că Comisia analizează acest lucru şi va urmări foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă şi va lua în considerare acţiunile sale în cadrul Legii privind serviciile digitale”, a afirmat Jourova.

Întrebată dacă ţările nepregătite, Vera Jourova afirmă că „pregătirea variază de la stat la stat".

"Cele care au o experienţă îndelungată cu interferenţele ruseşti sunt mai bine pregătite, cum ar fi ţările baltice şi Finlanda. Deja acum câţiva ani, în aceste ţări a existat o implicare puternică a Ministerului Apărării, ceea ce era de neconceput în ţările occidentale. De la cazul Cambridge Analytica, organizarea alegerilor nu mai este o activitate obişnuită şi există noi tipuri de ameninţări. Anul viitor vor avea loc alegeri în Germania, mai târziu poate în Franţa: Putin are nevoie disperată de factori de decizie în statele noastre membre care să spună că nu mai susţin Ucraina", a adăugat ea.

În ceea ce priveşte mesajul pe care Rusia ar dori să îl transmită prin aceste interferenţe, Jourova afirmă: "Putin vrea să ne arate puterea sa pe teritoriul nostru".

"Mulţi oameni din România sunt supăraţi pe decizia Curţii Constituţionale, care este fără precedent. Dar instituţiile trebuie acum să îşi facă treaba: este de datoria instanţei române să decidă dacă alegerile au fost libere şi corecte", a conchis ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor