Fost vicepremier rus, despre regimul lui Putin
Fostul viceprim-ministru rus Alfred Koch avertizează referitor la pericolul compromisurilor cu fostul său coleg Vladimir Putin, adăugând că ar fi nevoie de mai multă fermitate. În opinia lui Koch, orice tentativă de a face compromis cu Kremlinul va fi perceput ca un act de slăbiciune.
Într-un interviu pentru Focus Online, Alfred Koch a declarat despre Boris Nemţov, care i-a fost şi bun prieten, că era foarte apreciat şi iubit, pentru că avea curaj să i se opună lui Putin, care doreşte să conducă Rusia la infinit. „Boris opta pentru schimbul puterii”, motiv pentru care a şi fost ucis, este de părere criticul de la Kremlin.
„A fost un oponent ce nu a cedat niciodată în faţa lui Putin. Denunţa scandalurile de corupţie şi încălcările Constituţiei de către Kremlin. Critica războiul tacit al Kremlinului în estul Ucrainei, fiind periculos pentru cei care astăzi sunt la putere în Rusia”, astfel şi-a caracterizat Koch prietenul.
Deşi mulţi nu îl consideră pe Nemţov o personalitate însemnată pe scena politică a Rusiei, politicianul încearcă să-i contrazică, menţionând că de fapt la mijloc e mâna Kremlinului, care nu-i permitea să se fişeze public, dar îl şi calomnia, pe deasupra, eliminându-l până la urmă.
După moartea lui Nemţov, Alfred Koch a preferat să părăsească Rusia, emigrând în Germania, deşi este foarte conştient de faptul că odată ce l-ai criticat pe Putin, degeaba încerci să fugi, dându-l drept exemplu pe fostului agent KGB Alexandr Litvinenco, care a fost otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006. Fostul politician rus a ţinut să amintească şi alte nume notorii, care i s-au opus lui Putin şi au fost ucişi în afara Rusiei, Boris Berezovski, Badri Patarkatsishvili, Kakha Bendukidze.
Părăsind Federaţia Rusă, Koch este nevoit să se lupte cu presiunile venite din partea Kremlinului, care se manifestă prin infracţiuni inventate pe care le-ar fi comis înainte să părăsească ţara. „După ce am plecat în Germania, împotriva mea a fost fabricat un dosar pentru contrabandă. Aceasta este o metodă foarte eficientă în lupta cu criticii, deoarece astfel de acuzaţii sunt în detrimentul reputaţiei lor. Societatea occidentală nu-şi poate imagina că oficialii ruşi sunt capabili să iniţieze procese judiciare din senin. Rezultatul: în Occident opozanţii care cer azil sunt trataţi cu neîncredere”, a afirmat politicianul.
Astfel că, acesta a subliniat că acuzaţiile de corupţie şi contrabandă care i se aduc sunt false, însă nevinovăţia şi-o va putea dovedi doar în instanţa germană independentă, în cazul în care FSB, succesorul KGB, va încerca să trimită în Germania o cerere privind extrădarea sa. Potrivit politicianului, Rusia nici nu mizează pe un proces echitabil, căci toate instanţele de judecată sunt la picioarele Kremlinului.
Fiind rugat să-l descrie pe Putin în câteva cuvinte, acesta subliniază că pe vremea când erau colegi de serviciu, Putin deseori întârzia, însă „ştia cum să placă superiorilor săi. Permanent încerca să creeze impresia unei persoane de încredere şi serioase”.
Pentru a-l înţelege pe Putin, oamenii ar trebui să citească „The Godfather”, este de părere Koch. „Dacă doriţi să preziceţi ce va face Putin într-o situaţie sau alta, atunci doar imaginaţi-vă ce va face în situaţia dată eroul principal Michael Corleone şi 99% veţi şti sigur ce planifică să facă Putin.”
Referindu-se la vina Occidentului în în situaţia Ucrainei, Koch a afirmat că el nu este de această părere. În opinia lui, Ucraina s-ar afla în aşa zisa „zonă de influenţă” a Rusiei, pe care Europa o încalcă, „de aceea Kremlinul consideră că are dreptul să reacţioneze, o dată ce crede că Ucraina este o colonie a sa”.
„Dacă Ucraina va continua să lupte pentru suveranitatea şi pentru cursul pro-european, iar Occidentul o va ajuta în mod activ, atunci Putin va fi nevoit să cedeze. Orice tentativă de compromis cu Kremlinul, dimpotrivă, va fi perceput ca o slăbiciune consolidându-i euforia. Numai o poziţie fermă a Ucrainei şi a Occidentului poate garanta retragerea Kremlinul”, a subliniat Alfred Koch.
În opinia economistului rus, sancţiunile impuse de UE sunt suficiente, însă mai eficient ar fi dacă ar fi direcţionate împotriva maşinăriei propagandiste ruse, aici, menţionând că este de acord cu Zhanna Nemţova, fiica lui Boris Nemţov, care a declarat recent că „propaganda rusă ucide”. Pe de altă parte însă, „această propagandă reprezintă unicul pilon care-l mai susţine pe Putin la putere”, a conchis Koch.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.