Fost şef ANAF: Familia Dragnea şi-a trecut pe nume personal active ale statului de zeci de milioane de lei
alte articole
Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a acuzat, într-o postare pe pagina sa de socializare însoţită de documente, că "familia Dragnea" şi-a trecut pe nume personal active ale statului de zeci de milioane de lei, prin subevaluarea acestora.
"Episodul 1" prezentat de Diaconu a vizat "Ferma Salcia şi cenzorul numit de Dragnea":
"De la început vă spun să nu vă gândiţi la cine ştie ce inginerie financiară. Metoda folosită de Dragnea este o banală japcă. În primul rând, se infiltrează oameni de încredere în societăţile “ochite” de clanul Dragnea pentru a fi transferate în averea fiului său. Asfel, în ianuarie 2011, acţionarul majoritar Pitiş Petre (vă este cunoscut numele) îl alege pe Tunaru Florin în comisia de cenzori a S.C. ROMCIP S.A./FERMA SALCIA S.A. (vezi facsimil AGA). La acea dată, dl Tunaru era angajat pe postul de consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman. Cine era preşedinte atunci? Evident omniprezentul Dragnea.
În ianuarie 2014, ferma Salcia este făcută cadou fiului lui Dragnea. Cum? Pur şi simplu se cesionează către o firmă în care Dragnea Junior are 90% iar intermediarul pus să semneze actele doar 10%. Atât de simplu! În mintea lor, probabil, faptul că actele sunt semnate de acţionarul cu 10% este suficient ca să ascundă beneficiarul real, care deţine în acte 90%.
Revenind la dl Tunaru, de altfel o persoană bine pregătită profesional, acesta nu menţionează în declaraţia de interese poziţia de cenzor la Ferma Salcia, în timp ce era conslierul lui Dragnea la CJ Teleorman (vezi facsimil). Poate i-o fi fost ruşine bietului om! Ulterior, după transferul Fermei Salcia în proprietatea fiului lui Dragnea, ca o înaltă apreciere a serviciilor aduse clanului, dl Tunaru avea să fie promovat vicepreşedinte ANAF, coordonator al inspecţiei fiscale (ufff!). Apoi, este avansat în înalta funcţie de vicepreşedinte a Curţii de Conturi.
Aşadar, în episodul de astăzi am văzut cum se plantează executanţii credincioşi în poziţii cheie. În episodul 2, pe care îl voi publica zilele următoare, voi prezenţa documente legate de transferul propriu zis al activelor. Până atunci, vă ofer spre lectură şi un mic context al afacerii “Teldrum”! Rise Project, Hotnews, Realitatea TV şi nu numai v-au informat de-a lungul timpului despre “reţeaua” Teldrum. Sunt dosare în lucru la Parchetul Capitalei, DIICOT şi DNA pentru infracţiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracţional organizat etc. În tot acest timp Dragnea şi gaşca lui de teldrumişti au capturat România. Bineînţeles că infractorul naţional neagă orice implicare în afacerile Teldrum şi a societăţilor satelit, negând evidenţa. Astfel a reuşit să prostească pe multă lume.
Numai că documentele vorbesc de la sine. Prin operaţiuni succesive de majorare simbolică a capitalului social, atragere de asociaţi/acţionari din “reţeaua” Teldrum, cesiuni repetate de acţiuni/părţi sociale, infiltrarea oamenilor de încredere în consiliile de administraţie şi comisiile de cenzori, garantarea cu activele Teldrumului a creditelor contractate de terţi etc., şi-a asigurat într-un final transferul unor active de zeci de milioane de lei în averea propriei familii. Schema este simplă şi se bazează pe confuzia care există în mintea neiniţiaţilor: capitalul social este în cvasi-totalitatea cazurilor de valori de zeci/sute de ori mai mici decât valoarea activelor (clădiri, terenuri, mijloace băneşti, creanţe etc.) acestor societăţi preluate pe degeaba."