Fost şef al spionajului turcesc: Discuţii secrete între Turcia şi Siria

În ciuda tensiunilor dintre Turcia şi Siria, serviciile de informaţii ale celor doi foşti aliaţi au purtat discuţii secrete atât în 2015 cât şi în acest an privind situaţia din Siria sau posibilitatea normalizării relaţiilor bilaterale.
Ismail Hakki Pekin, fostul şef al unităţii de informaţii din cadrul Statului Major al armatei turce.
Ismail Hakki Pekin, fostul şef al unităţii de informaţii din cadrul Statului Major al armatei turce. (Captură Foto)

Într-un interviu cu agenţia de ştiri Sputnik, Ismail Hakki Pekin, fostul şef al unităţii de informaţii din cadrul Statului Major al armatei turce, a declarat că a participat la 5 întâlniri cu uşile închise cu reprezentanţi ai serviciilor siriene de informaţii. Pekin nu a desfăşurat discuţii oficiale, dar a servit ca mediator între Turcia şi Siria.

“Am participat la cinci întâlniri ce au implicat reprezentanţi ai Turciei şi Siriei. Am avut întâlnirile pentru a evalua situaţia în general şi pentru a determina dacă relaţiile bilaterale ar putea fi refăcute. Cam în acelaşi mod în care Turcia a purtat negocieri cu Rusia”, a declarat el. Două dintre întâlniri au avut loc în 2015 şi celelalte trei în acest an, a adăugat el.

“La acea vreme nu am avut nicio informaţie cu privire la vreo discuţie oficială între Ankara şi Damasc. Dacă au avut loc, atunci [preşedintele sirian Bashar al-Assad] sau cineva din serviciile siriene de informaţii ne-ar fi spus”. Înaintea oricărei întâlniri în Siria, Pekin discuta problema cu reprezentantul Ministerului turc de Externe şi “primea toate informaţiile necesare”. La întoarcerea delegaţiei în ţară, aceasta trimitea un raport ministerului şi altor autorităţi turce.

Întâlnirile neoficiale s-au derulat în principal în jurul situaţiei din Siria de la acea vreme şi asupra măsurilor de securitate, a adăugat el. “Am discutat cu reprezentanţii serviciilor siriene de informaţii. Ne-au vorbit despre situaţia din Siria, despre perspectivele refacerii relaţiilor din Ankara si Damasc, despre colaborarea asupra unui concept comun privind securitatea. Am discutat despre paşii posibili pe care Turcia şi Siria i-ar putea face una înspre cealaltă”, a explicat el.

Ismail Hakki Pekin a mai precizat că fiecare raport a subliniat importanţa lansării de discuţii oficiale asupra acestor probleme la un nivel inferior. Apoi, au început să circule zvonuri că Turcia şi Siria purtau discuţii secrete. Dar cele două ţări învecinate au fost aliaţi înainte ca o rebeliune sprijinită de forţe externe să se transforme într-un război civil deplin în Siria, forţându-l pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să rupă legăturile cu Assad.

Timp de cel puţin cinci ani, Ankara a furnizat asistenţă grupurilor radicale înarmate care luptau pentru răsturnarea guvernului din Damasc şi care urmăreau să înfiinţeze un califat.

Conducerea turcă pare să îşi fi schimbat strategia pentru politica externă după ce Binali Yildirim l-a înlocuit pe premierul Ahmet Davutoglu, arhitectul apropierii eşuate a Turciei de Siria. Yildirim a declarat că Turcia se va concentra pe crearea de prieteni şi pe îmbunătăţirea relaţiilor cu vecina sa.

Conform unui raport recent publicat de ziarul algerian al-Watan, a existat un contact între cele două guverne şi acest contact a fost mediat de guvernul algerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe