Turcia lansează o operaţiune anti-Daesh într-un oraş sirian de frontieră
alte articole
Artileria turcă a început să bombardeze miercuri oraşul sirian de frontieră Jarablus în jurul orei locale 4 a.m. (0100 UTC), au declarat surse militare turceşti. Operaţiunea este susţinută de avioane de luptă turceşti şi avioane ale coaliţiei conduse de SUA şi care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub denumirea de Daesh) în Siria.
O declaraţie a Biroului premierului turc Binali Yildirim a confirmat începutul ofensivei.
“Forţele Armate Turceşti şi Forţele Aeriene ale Coaliţiei Internaţionale au lansat o operaţiune militară ce urmăreşte să cureţe oraşul Jarablus din provincia Alep de organizaţia teroristă Daesh”, se susţine în declaraţie.
Agenţiile de ştiri au raportat că unităţile turceşti de tancuri au pătruns în Siria în cursul acestei zile şi au lansat proiectile asupra oraşului Jarablus. În acelaşi timp, forţe rebele siriene susţinute de turci au trecut, de asemenea, frontiera din Turcia pentru a participa la operaţiunea de recuperare a oraşului.
Surse militare citate de Reuters au declarat că forţele Statului Islamic au lansat obuze pe un câmp gol din Turcia, ca răspuns la loviturile turcilor. În plus, sursele au mai precizat că două avioane de luptă turceşti F-15 s-au aflat în aer, aşteptând să lovească ţinte Daesh, după o stabilirea acestora.
Înlăturarea Statului Islamic
Turcia şi SUA speră să alunge militanţii Daesh din regiunea de frontieră, iar acest lucru va duce la închiderea unei rute folosite pentru traficul de luptători străini care doresc să se alăture extremiştilor care controlează zone întinse de pământ în Siria şi Irak, deşi acestea sunt tot mai puţine. Agenţia turcă de ştiri Dogan a raportat miercuri că forţele antitero ale poliţiei au lansat, de asemenea, câteva raiduri în zorii acestei zile împotriva unor membri Daesh în Istanbul.
Este pentru prima dată când avioanele de luptă turceşti efectuează misiuni de atac în Siria începând cu noiembrie 2015, când aviaţia turcă a doborât un bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene.
Mişcarea Ankarei probabil va genera conflicte cu forţele kurde din Siria, care sunt susţinute de SUA şi care urmăresc să atace, de asemenea, aceeaşi zonă în operaţiunile lor împotriva Statului Islamic. Ankara şi-a manifestat îngrijorarea faţă de puterea tot mai mare a kurzilor sirieni, despre care a declarat că ar avea legături cu rebelii kurzi care desfăşoară o rebeliune în sud-estul Turciei.
Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat miercuri că luptătorii kurzi sirieni ar trebui să se întoarcă la est de râul Eufrat, ameninţând că, altfel, Turcia va face "ceea ce este necesar".
Ca răspuns, un purtător de cuvânt al miliţiei kurde siriene YPG, pe care Washingtonul o consideră un aliat, a descris intervenţia militară turcă în Siria ca o agresiune şi interferenţă flagrantă în problemele interne siriene.
Noua operaţiune turco-americană are loc la o zi după ce trei proiectile, aparent lansate de militanţi Daesh din oraşul Jarablus, au aterizat în Karkamis, Turcia. În lunile recente, Turcia a fost zguduită de o serie de atacuri pentru care au fost învinuiţi jihadiştii Daesh, inclusiv un atac sinucigaş cu bombă ce a avut loc sâmbătă la o nuntă kurdă din Gaziantep, atac soldat cu 54 de morţi, dintre care majoritatea erau minori.
Loviturile aeriene de miercuri au loc, de asemenea, în ziua în care vicepreşedintele american vizitează Ankara pentru a discuta cu liderii turci despre adoptarea unei strategii unificate în Siria. Totodată, cele două tabere vor discuta şi despre posibilitatea extrădării din SUA a clericului musulman Fethullah Gulen pe care guvernul turc îl acuză de orchestrarea loviturii eşuate de stat în Turcia din luna iulie.