Fost şef al agenţiei americane de sănătate: E timpul să recunoaştem "efectele secundare semnificative" ale vaccinurilor anti-COVID-19

Fostul director al agenţiei americane de sănătate, Dr. Robert Redfield, depunând mărturie în congres- 16 septembrie 2020, Washington (Andrew Harnik-Pool/Getty Images)
Tom Ozimek
20.05.2024

Dr. Robert Redfield, fost director al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), a declarat joi că mulţi oficiali care au încercat să avertizeze publicul cu privire la potenţialele probleme ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost presaţi să tacă şi că este timpul să se recunoască faptul că au existat reacţii secundare "semnificative" care au afectat oamenii.

Fostul şef al CDC a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu acordat pe 16 mai lui Chris Cuomo la NewsNation, în timpul căruia a deplâns pierderea încrederii publicului în agenţiile de sănătate publică din cauza lipsei de transparenţă privind vaccinurilor, despre care a spus că "au salvat multe vieţi", dar i-au şi afectat pe unii oameni "destul de mult".

Citiți și Agenţia americană de sănătate (CDC) a găsit dovezi că vaccinurile COVID-19 au provocat decese

"Aceia dintre noi care au încercat să sugereze că ar putea exista efecte secundare semnificative din cauza vaccinurilor... am fost într-un fel respinşi pentru că nimeni nu a vrut să vorbească despre posibilitatea că ar exista o problemă din cauza vaccinurilor, deoarece se temeau că acest lucru ar determina oamenii să nu vrea să se vaccineze", a declarat Dr. Redfield.

În calitatea sa de şef al CDC, Dr. Redfield a făcut parte din Operaţiunea Warp Speed a administraţiei Trump, un proiect de dezvoltare accelerată a vaccinului COVID-19 într-un moment al pandemiei în care se ştiau puţine lucruri despre virus, iar lansarea rapidă a vaccinului era considerată pe scară largă ca fiind esenţială pentru a ţine epidemia sub control şi a pune capăt lockdown-urilor.

Citiți și AstraZeneca recunoaşte pentru prima dată în documente că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar rar

În septembrie 2020, cu câteva luni înainte ca primele vaccinuri COVID-19 să fie administrate în Statele Unite, Dr. Redfield a declarat în faţa Senatului că boala COVID-19 reprezintă "cea mai importantă provocare de sănătate publică cu care s-a confruntat naţiunea noastră în mai mult de un secol" şi că opinia predominantă în rândul oamenilor de ştiinţă la acea vreme era că rata generală de mortalitate a bolii era undeva între 0,4 şi 0,6% în Statele Unite.

"Dacă ar fi să ne uităm chiar acum, la persoanele cu vârsta sub 18 ani, este de aproximativ 0,01%, de la 19 până la 69 de ani, este mai degrabă de 0,3%. Iar dacă ai peste 70 de ani, este vorba de aproximativ 5%", afirma el la vremea respectivă.

Deşi există o controversă persistentă cu privire la gravitatea COVID-19, un studiu recent estimează că rata globală de mortalitate a cazurilor a fost de 8,5% în februarie 2020, dar a scăzut la 0,27% în august 2022, ceea ce înseamnă că reducerea estimată a riscului relativ în această perioadă a fost de 96,8%, o cifră impresionantă.

Citiți și CDC face publice rapoarte ascunse privind leziunile provocate de vaccinurile anti-COVID

În interviul acordat, Dr. Redfield a declarat că vaccinurile care au fost dezvoltate în cadrul Operaţiunii Warp Speed au fost "importante" şi au salvat "o mulţime de vieţi". Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor lor, dezavantajele vaccinurilor trebuie să fie o chestiune de discuţie deschisă, a specificat el.

"Sunt importante pentru persoanele cele mai vulnerabile, cele cu vârstă de peste 60, 65 de ani. Ele nu sunt chiar atât de critice pentru cei care au sub 50 de ani sau mai tineri. Dar aceste vaccinuri au salvat o mulţime de vieţi, dar trebuie să fim sinceri, unii oameni au avut efecte secundare semnificative din cauza vaccinului", a menţionat el.

"Există un număr de persoane care sunt destul de bolnave şi care nu au avut niciodată COVID, dar sunt bolnave din cauza vaccinului. Şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a continuat el.

Citiți și COVID-19 şi vaccinurile sale sunt legate de pierderea bruscă a auzului, tinitus - studii

Controversele legate de vaccin

Gravitatea COVID-19 rămâne un subiect de dezbatere, deoarece nu este clar dacă numărul de decese a fost supra sau subdimensionat din cauza diverşilor factori, cum ar fi lipsa de claritate în ceea ce priveşte rolul afecţiunilor medicale subiacente în decesele în cazurile în care COVID-19 a fost listat ca fiind cauza principală, sau subraportarea infecţiilor asimptomatice. În afară de problema dacă persoanele au decedat "din cauza" COVID-19 sau "cu" un test pozitiv pentru SARS-CoV-2, au existat, de asemenea, întrebări cu privire la rolul pneumoniei secundare cauzate de ventilaţia mecanică.

Oricum ar fi, un studiu din ianuarie 2023 indică faptul că rata globală de mortalitate cauzată de COVID-19 a scăzut dramatic pe parcursul pandemiei. Conform studiului, rata globală a cazurilor mortale a variat de la 1,7 la 39% în perioada februarie-martie 2020 - dar a scăzut la sub 0,3% în perioada iulie-august 2022.

Cercetătorii estimează că riscul de deces din cauza COVID-19 a scăzut cu 96,8% pe parcursul pandemiei.

Citiți și Şeful Serviciului de sănătate publică din Florida avertizează: Vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu sunt adecvate pentru om

Pe lângă scăderea numărului de decese din cauza COVID-19, au existat preocupări tot mai mari cu privire la efectele secundare ale vaccinului, având în vedere că un număr semnificativ de persoane vaccinate au raportat diverse reacţii adverse.

Cele mai frecvente reacţii adverse la vaccinul împotriva COVID-19 sunt cele care afectează organismul în general, febra, oboseala şi disconfortul general fiind primele trei, potrivit sistemului american de raportare a reacţiilor adverse la vaccinuri (Vaccine Adverse Event Reporting System / VAERS). Dar există şi altele.

De exemplu, inflamaţia muşchiului cardiac (miocardita) şi inflamaţia mucoasei exterioare a inimii (pericardita) au fost ambele recunoscute oficial de către CDC ca fiind un efect secundar cunoscut al vaccinurilor anti-COVID-19 cu ARNm de la Moderna şi Pfizer.

Au fost raportate, de asemenea, afecţiuni ale sistemului nervos, aceste afecţiuni fiind pe locul al treilea în topul celor mai frecvente în studiile Pfizer, venind după evenimentele adverse generale şi cele legate de muşchi.

Citiți și Top 10 evenimente COVID ale anului: Dezvăluirea faptelor nespuse şi necunoscute publicului

Au existat, de asemenea, lucrări care asociază vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de proteine spike cu probleme ale pielii, tinitus (ţiuit în urechi), tulburări de vedere, coagulare a sângelui şi chiar deces. Un reportaj recent din cadrul programului "American Thought Leaders" de la EpochTV indică faptul că probabilitatea de deces asociată cu vaccinurile anti-COVID-19 (în imediata apropiere a vaccinului, mai degrabă decât dovedită ca fiind cauzată de acesta) a fost de peste 100 de ori mai mare decât în cazul vaccinurilor antigripale. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la un salt post-vaccinare în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri de decese şi dizabilităţi.

CDC recomandă în continuare ca persoanele de toate vârstele să primească un vaccin anti-COVID-19, menţionând că potenţialele efecte secundare nu depăşesc potenţialele prejudicii ale bolii COVID-19.

Într-un anunţ publicat la sfârşitul lunii aprilie, agenţia a cerut din nou ca adulţii cu vârsta de 65 de ani şi peste să primească cea mai recentă versiune a vaccinurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor