Fost lider conservator britanic: China foloseşte pandemia pentru a-şi creşte puterea globală

Sir Iain Duncan, fost lider conservator britanic (Getty Images)
A.P.
26.10.2020

Fostul lider al Partidului Conservator, Sir Iain Duncan Smith, a avertizat că „regimul malefic” din China exploatează pandemia virusului Wuhan pentru a-şi spori bogăţia şi puterea la nivel global.

„Cea mai mare parte a Europei este cuprinsă de tulburări, şi la fel SUA. În întreaga lume, economiile sunt în cădere liberă - cu o excepţie notabilă: China”, a observat fostul membru al Cabinetului într-un articol pentru The Telegraph.

„Există un sentiment profund de ironie aici. Ţara din care a venit coronavirusul şi care a făcut atât de puţin în primele zile pentru a ajuta restul lumii să oprească răspândirea sa, revine acum, prin vânzarea echipamentului de care avem nevoie pentru a combate virusul”, a spus el. El a citat apoi vânzarea de echipamente de protecţie personală şi articole precum şi laptopuri pentru munca de la domiciliu.

„Chiar mai rău, investitorii din Occident fac coadă pentru a da Chinei banii lor ... Proiectul Kow Tow funcţionează şi este profitabil”, a scris fostul militar.

Sir Iain a explicat cititorilor că regimul comunist chinez a „înţeles cât de fragile pot fi democraţiile” şi a exploatat acest lucru, „atrăgând niveluri uriaşe de investiţii occidentale în ţară”, pentru a stabili planuri pe termen lung pentru dominare globală.

Citând ca exemplu proiectul Centura şi Drumul, prin care regimul comunist îşi proiectează influenţa globală, Sir Iain Duncan a explicat: „Şaizeci şi opt de ţări, reprezentând 65% din populaţia lumii şi 40% din PIB-ul global ... s-au înscris la un acord care sărăceşte naţiunile implicate şi le face atât de dependente de China că nimeni nu mai îndrăzneşte să vorbească despre comportamentul ei îngrozitor”.

Presiunea economică pe care Partidul Comunist Chinez o poate aplica ca urmare a acestei „colonizări economice” în forumurile internaţionale tradiţionale precum Organizaţia Naţiunilor Unite este atât de mare încât acestea nu mai deţin nicio posibilitate de a stăvili controlul Chinei care se „asigură că orice plângere adusă la ONU este respinsă”.

Ţările avansate sunt şi ele din ce în ce mai captive puterii din Asia de Est, a observat el, subliniind cum Australia a fost lăsată „singură în linia întâi”, după ce a depus eforturi pentru o anchetă reală şi independentă asupra cauzei focarului de virus. Ca urmare a îndrăznelii sale Australia a primit sancţiuni economice din partea Beijing-ului.

„Vina este a lumii libere”, a declarat Sir Iain.

„De prea mult timp, în căutarea unor profituri rapide, guvern după guvern a închis ochii la abuzurile şi agresiunile tot mai mari ale guvernului comunist chinez. Iar liderii comunităţii de afaceri s-au întrecut în investiţii. Acum, foarte mulţi dintre ei acţionează ca idioţi utili ai Chinei, apărând guvernul dictatorial ori de câte ori este necesar”, s-a plâns el.

IDS, aşa cum este cunoscut Sir Iain în Marea Britanie, nu este primul conservator care atrage atenţia, în ultimele luni, asupra pericolului pe care l-a creat îngăduinţa occidentală faţă de Partidul Comunist Chinez.

Nick Timothy, şeful de cabinet din Downing Street în mandatul Theresei May, a dezvăluit şi modul în care serviciile de informaţii îi avertizaseră de multă vreme pe premierii britanici despre modul în care „Beijingul ar spiona Marea Britanie ... faptul că ne fură secretele militare şi comerciale ... şi că exercită o presiune geopolitică asupra noastră ”. Dar, a spus el, doar „au ascultat politicos [şi] nu au ţinut seamă de avertisment” în căutarea unei „ere de aur” a prieteniei cu regimul comunist.

„[Au făcut] un blat cinic. Marea Britanie ar câştiga investiţii străine în economie, dar se punea la îndemâna unui guvern brutal şi autocratic”, a spus el despre politica oficială anterioară pandemiei.

Recent, în prima sa adresare publică, noul director general al MI5, Ken McCallum, a identificat China drept cea mai mare ameninţare pe termen lung cu care se confruntă Marea Britanie, avertizând că pericolul dinspre Rusia este mai mic.

"Dacă ... întrebarea este ce stat va modela lumea noastră în următorul deceniu, prezentând mari oportunităţi şi mari provocări pentru Marea Britanie, răspunsul este China", a declarat el.

„Serviciile de informaţii ruseşti [furnizează] furtuni trecătoare, dar China schimbă clima”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor