Macron: Franţa nu urmăreşte să blocheze Huawei

Preşedintele francez Emmanuel Macron (Thierry Monasse/Getty Images)
Andrei Popescu
16.05.2019

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că obiectivul Franţei nu este nici blocarea companiei chineze Huawei şi nici lansarea vreunei forme de război tehnologic, potrivit Reuters.

Macron a făcut remarcile la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv privind includerea companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd şi a altor 70 de firme afiliate pe o aşa-numită “Listă a entităţilor”.

“Perspectiva noastră este aceea de a nu bloca Huawei sau orice altă companie, [perspectiva noastră] este aceea de a ne menţine securitatea naţională şi de a menţine suveranitatea europeană. Dar consider că lansarea în acest moment a unui război tehnologic sau a unui război comercial... nu este un lucru adecvat", a afirmat joi Macron.

Includerea Huawei pe lista neagră va contribui la amplificarea disputei comerciale sino-americane.

Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din întreaga lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia, inclusiv cu cel al Marii Britanii care încă este in procesul de a decide cât de mult se va baza pe Huawei. Politicienii americani suspectează că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj – şi nu fără motiv. Legea chineză, de exemplu, ar putea practic să forţeze companii precum Huawei să coopereze cu regimul comunist.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor