Fost comandant NATO: invazia din Kursk dovedeşte că Ucraina poate reuşi fără sfaturile Occidentului

Philip Mark Breedlove (Mihut Savu / Epoch Times)
Redacţia
04.09.2024

Un fost comandant NATO a declarat că incursiunea de succes a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia arată ce poate face fără să se bazeze prea mult pe sfaturile Occidentului, potrivit Business Insider

Forţele ucrainene au trecut graniţa în Rusia pe 6 august, într-o mişcare extrem de riscantă, care s-a îndepărtat de strategia sa anterioară de combatere a invaziei ruse.

Potrivit şefului armatei ucrainene, săptămâna trecută, Ucraina a ocupat şi a menţinut 1100 de km pătraţi de teritoriu rusesc.

Generalul Philip M. Breedlove, fost comandant suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa, a declarat pentru Kyiv Post că este de părere că operaţiunea Ucrainei reprezintă un succes.

El a spus că mişcarea va avea ecou dincolo de teritoriul în sine, creând mari probleme preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte modul în care ruşii obişnuiţi îşi văd liderii şi armata.

Acesta a arătat cum Ucraina poate obţine victorii atât de mari fără prea multă implicare occidentală, a spus el.

El a spus că „incursiunea a fost făcută fără prea multe îndrumări din partea Occidentului şi uite cât de bine a funcţionat”.

Atacul asupra Kursk a fost făcut aparent fără a informa în prealabil partenerii occidentali.

Breedlove, care este, de asemenea, general pensionat al Forţelor Aeriene ale SUA, a comparat succesul Ucrainei la Kursk cu marea contraofensivă de anul trecut, când Ucraina a fost incapabilă să recucerească mari porţiuni de teritoriu.

El a declarat că, în cazul acelei contraofensive, „cred că Occidentul şi alţii au pus multe limite Ucrainei”.

El a spus că este de părere că Ucraina ar fi avut mai mult succes dacă ar fi putut fi la fel de îndrăzneaţă cum a fost în Kursk.

„Cred că dacă Ucraina ar fi fost capabilă să folosească acest tip de iniţiativă anul trecut, am fi avut un rezultat diferit”.

Deşi ţările occidentale au alocat Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari, acestea au impus, de asemenea, limite privind utilizarea acestora, care s-au dovedit frustrante.

Iniţial, Ucrainei nu i s-a permis să folosească nicio armă occidentală asupra vreunei ţinte din interiorul Rusiei, lăsând Kremlinul să îşi poziţioneze liber armele chiar dincolo de graniţă. Această restricţie a fost relaxată în luna mai.

Dar mulţi aliaţi, printre care şi SUA, încă interzic Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, ceea ce limitează capacitatea Ucrainei de a lovi ţintele de cea mai mare valoare din Rusia.

Breedlove consideră că factorii de decizie occidentali au limitat Ucraina pentru că Putin i-a convins că, dacă Ucraina câştigă, „vor exista consecinţe imense”.

„Arma cea mai de succes pe care o are Putin în acest război este intimidarea sau, în limbaj militar, capacitatea sa de a limita acţiunile occidentale prin ameninţările sale”.

Breedlove a declarat: „Cred că acest război se va încheia exact aşa cum doresc factorii de decizie occidentali. În acest moment, factorii de decizie occidentali sunt incapabili să înţeleagă din punct de vedere moral sau intelectual ce ar însemna o victorie a Ucrainei. Putin învins, armata Rusiei învinsă”.

El a spus că limitele occidentale asupra Ucrainei ar trebui să se schimbe: „Dacă Ucraina este capabilă să lovească echipamentele şi personalul rusesc înainte ca acestea să ajungă în Ucraina, cred că Ucraina poate câştiga acest război”.

Breedlove consideră că este prea devreme pentru a spune cu siguranţă dacă operaţiunea Kursk este „un mare succes strategic”, deşi crede că este.

El a spus că în această incursiune, Ucraina a „dictat termenii acestei lupte”, un contrast puternic faţă de cea mai mare parte a războiului, când accentul a fost pus pe limitarea Rusiei.

George Barros, un analist al Rusiei la think tank-ul Institute for the Study of War, a declarat pentru BI luna trecută că nu este clar cum se va încheia operaţiunea ucraineană, dar a spus că a fost pozitivă pentru Ucraina după luni de război crunt, în timpul căruia a fost aproape în întregime în defensivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor