Fost angajat PROFI acuză că angajaţii au fost instingaţi să vândă carne expirată, spălată cu detergent şi oţet

Un fost şef al unui magazin Profi din Arad acuză că i s-a cerut să spele carnea expirată cu Cif şi oţet, pentru ca aceasta să poată fi vândută pe post de carne proaspătă.
Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Ana Ion
29.03.2016

Şeful suspendat al unui magazin Profi din centrul municipiului Arad a acuzat conducerea magazinelor că l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care trebuia să o spele cu detergent şi oţet, pentru a-i schimba mirosul, relatează Mediafax. Conducerea lanţului de magazine a negat acuzaţiile.

Potrivit sursei citate, Ciprian Gabor, fost şef al unui magazin Profi din Arad, a depus plângere la autorităţi. În demersul său, susţinut de alţi 10 angajaţi, Gabor acuză că şefii i-au cerut să se abată de la normele legale. În urma plângerii, Poliţia judeţului Arad, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au demarat cercetări.

"Şeful meu direct mi-a cerut mie personal să accept să respect anumite abateri de la normele pe care ni le impune legea în România. (...) Mi-a spus că trebuie să scădem pierderile pe magazine şi asta înseamnă că "tu, care eşti foarte corect, ar trebui să faci cum deja am vorbit cu colegii tăi şefi de magazine, să reduci pierderile inclusiv pe carne şi produse proaspete". I-am spus că pot reduce pierderile prin reducerea comenzilor la produsele care nu se vând bine. Mi-a spus că nu, ci că dacă carnea expiră să o mai las în tavă 2-3 zile şi dacă vine carne proaspătă, "o pui în spate, după aia schimbi pungile". I-am spus că nu pot să accept aşa ceva", a declarat, pentru Mediafax, Ciprian Gabor.

Fostul şef de magazin mai susţine că i-a cerut atunci şefului său să plece că va chema poliţia.

"A doua zi a venit în magazin şi a stat de vorbă cu una dintre angajatele de la mezeluri şi i-a spus să nu mai asculte de mine, ci să-l sune pe el pentru orice. I-a cerut să mai lase carnea care expiră câteva zile, până o vinde. I-a spus că are o metodă foarte bună de a face asta, cum fac şi alţii, să folosească un pic de Cif pe care să-l ia din magazin şi cu puţin oţet cu care să ia mirosul cărnii. Angajata a venit şi mi-a spus. (...) A instigat angajaţii la punerea în vânzare a produselor expirate, carne proaspătă, salam, şuncă ş.a.m.d., le sfătuia pe vânzătoare să scoată produsele din pungile de termen, dacă avea termen, le spunea să scoată produsul din pungă să-l lase aşa şi, dacă vine un control, să arunce", a mai precizat Ciprian Gabor.

Ciprian Gabor a mai declarat că a acumulat peste 1.500 de ore suplimentare, ore pentru care nu a fost plătit şi pentru care ar trebui să încaseze peste 15.000 lei.

Conducerea lanţului de magazine Profi a negat acuzaţiile, susţinând că a primit reclamaţii din partea angajaţilor magazinului la adresa şefului lor.

"Am declanşat o cercetare internă şi a reieşit că acele reclamaţii erau fondate, motiv pentru care am decis suspendarea lui. În momentul în care a aflat de suspendare, a început cu o serie întreagă de acţiuni pe care le vedeţi şi pe care le puteţi judeca şi singuri în ce măsură sunt justificate şi normale, într-un mediu normal de lucru. Pentru noi, siguranţa alimentară şi respectarea legislaţiei sunt elemente esenţiale de la care nu abdicăm, iar în momentul în care cineva le încalcă, decizia noastră este fermă şi clară şi anume încetarea relaţiilor de muncă", a declarat, pentru Mediafax, directorul de comunicare al Profi, Gabriel Pâslaru.

În ceea ce priveşte orele suplimentare muncite şi neplătite, Pâslaru a declarat că Gabor trebuia să raporteze acele ore şi că acestea, odată înregistrate, se plătesc. Pâslaru a mai precizat că departamentul juridic al companiei întreprinde paşii necesari pentru a-l da în judecată pe Gabor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor