Fosile vechi de 408 milioane de ani, ale unei noi specii de peşti, descoperite în Spania
Rămăşiţele fosilizate, vechi de aproximativ 408 milioane de ani, ale unor peşti dintr-o nouă specie au fost descoperite în Spania, în apropiere de Zaragoza, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Paleontologii au identificat solzi, coloane vertebrale şi alte câteva oase ale unei noi specii de peşti, Machaeracanthus goujeti, în localitatea Teruel şi la sud de oraşul Zaragoza. Aceşti peşti au trăit în perioada Devoniană şi aveau aspectul unor rechini însă cu schelet osos (rechinii au scheletul cartilaginos).
Această descoperire 'ne oferă noi informaţii cu privire la biodiversitatea din această zonă, de acum 408 milioane de ani, când regiunea oraşului Teruel era acoperită de mare', conform paleontologului Héctor Botella, de la Universitatea din Valencia.
Oamenii de ştiinţă cunosc foarte puţine lucruri despre aceşti 'rechini' cu sistem osos, în afara faptului că trăiau în Palaeozoic, (eră cuprinsă între 540 de milioane şi 250 de milioane de ani în urmă) şi au cunoscut o perioadă propice în timpul perioadei Devoniane (între 420 de milioane şi 360 de milioane de ani în urmă).
Rechinii cu sistem osos fac parte din grupul Acanthodii, dar fosilele descoperite recent sunt diferite de cele deja cunoscute de oamenii de ştiinţă, indicând faptul că fac parte dintr-o nouă specie din cadrul grupului.
Majoritatea fosilelor descoperite provin de la pui, sau adulţi tineri. La maturitate, conform paleontologilor, aceşti peşti ajungeau la cel mult 1 metru lungime.
Fosilele au fost găsite în straturile de sedimente din munţii Iberici. Ele aparţin unor peşti care au trăit într-o mare întinsă, cu apă sărată, dar de mică adâncime - formaţiune cunoscută drept mare epicontinentală.
Noile fosile sunt păstrate în prezent la Muzeul de Paleontologie din Zaragoza.