Forumul Permanent al ONU pentru Problemele Indigenilor are pentru prima dată un preşedinte african
alte articole
"Popoarele indigene din Africa se confruntă cu multe dificultăţi, mai înainte de toate, cu problema recunoaşterii identităţii lor", a declarat Paul Kanyinke Sena, avocat din Kenya, noul preşedinte al Forumului Permanent al ONU privind Problemele Indigenilor, în discursul de deschidere la New York a unui nou ciclu de sesiuni concentrate pe Africa şi pe Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), din prisma popoarelor indigene, informează marţi agenţia MISNA.
Kanyinke, primul african care prezidează Forumul, a denunţat numeroasele abuzuri suferite de către nativii de pe continentul său: mutări forţate de pe pământul strămoşesc, pierderea terenurilor, invazia marilor companii atrase de exploatarea resurselor naturale etc. Este timpul, a spus el, ca principiile Declaraţiei ONU privind drepturile popoarelor indigene să fie transpuse în realitate, "în special în Africa".
Sesiunea, care va fi finalizată la sfârşitul acestei luni şi la care participă 2.000 de reprezentanţi ai comunităţilor indigene din toată lumea, va fi responsabilă şi de pregătirile pentru următoarea Conferinţă Mondială privind populaţiile indigene din septembrie 2014 şi de stabilirea unei agende de dezvoltare pentru a înlocui ODM, care expiră în 2015.
"Noi trebuie să protejăm bogăţiile moştenite şi sistemele de valori ale popoarelor indigene, începând de la educaţie şi continuând cu îmbunătăţirea accesului la asistenţă medicală, dar respectând tradiţiile popoarelor", a declarat Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, într-un mesaj trimis la Forum.
Pe agenda zilei de mâine, se regăseşte prezentarea primul raport privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului dintr-o perspectivă indigenă. Programul este numit "Altă viziune" şi este elaborat de Organizaţia Naţională a Indigenilor din Columbia (ONIC). Supravieţuind colonizării, popoarele indigene susţin unanim, aceleaşi principii de bază: de protecţie şi de apărare a pământului, de auto-determinare, de dezvoltare bazată pe o viaţă mai bună, însă în echilibru şi armonie cu natura.
Cer, în acelaşi timp, respectarea Convenţiei 169 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care prevede consultarea şi obţinerea aprobării prealabile a populaţiilor indigene pentru proiectele de exploatare foarte mari ce urmează a fi implementate pe teritoriile lor.