Beijing-ul încearcă să pună lesa pe Hong Kong

Poliţia din Hong Kong tratează demonstranţii pro-democraţie cu gaz lacrimogen. 28 septembrie 2014
Poliţia din Hong Kong tratează demonstranţii pro-democraţie cu gaz lacrimogen. 28 septembrie 2014 (Aaron Tam/AFP/Getty Images)

Poliţia din Hong Kong a lansat mai multe runde de grenade cu gaz lacrimogen şi a intervenit folosind bastoanele din dotare, în încercarea de a împrăştia zecile de mii de protestatari pro-democraţie care îşi cer dreptul la vot universal sub presiunile Beijingului, relatează Reuters.

După mai multe zile de proteste în mare parte paşnice, cartierul Admiralty din Hong Kong a fost cuprins de haos când protestatarii au luat cu asalt baricadele ridicate de poliţie în jurul colegilor lor manifestanţi, care se adunaseră încă de sâmbătă, continuând marşurile studenţeşti din timpul săptămânii. Mişcarea Occupy Central with Love and Peace a lansat o ”nouă eră” de nesupunere civică pentru a determina Beijingul să ofere o democraţie completă Hong Kong-ului.

Poliţiştii, organizaţi în în cordoane groase de cinci persoane şi purtând căşti de protecţie şi măşti de gaze, au lansat mai multe atacuri cu spray-uri lacrimogene şi au lansat grenade cu gaz lacrimogen împotriva protestatarilor.

Împrăştiată parţial de asalturile forţelor de ordine, mulţimea s-a regrupat, iar până la orele prânzului zeci de mii de protestatari au blocat mai multe străzi centrale, inclusiv cele din jurul mall-ului Pacific Palace care duc spre cartierul Central.

Noile intervenţii cu gaz lacrimogen au gonit protestatarii de pe câteva străzi din Admiralty şi au împins o parte din mulţime către cartierul Central. Poliţia nu a mai folosit gaz lacrimogen în Hong Kong de la protestele împotriva fermierilor sud-coreeni din 2005.

Norii de gaz lacrimogen au determinat şi o retragere a liniei formate din forţe de ordine.

Numeroşi protestatari au fost răniţi şi transportaţi la spital, dar numărul exact al acestora este încă necunoscut.

Liderul Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a declarat că va ordona acţiuni ”ferme” împotriva mişcării de protest cunoscută drept Occupy Central with Love and Peace. ”Poliţia este determinată să abordeze situaţia în concordanţă strânsă cu legea”, a declarat Leung.

În interior cordonului format de poliţie, mii de protestatari acoperiţi cu pelerine de plastic, cu măşti şi ochelari de protecţie stau aşteptând un nou atac al poliţiei, care încearcă să elibereze zona până luni dimineaţa.

Organizatorii mişcării studenţeşti, îndemnând la calm, au avertizat că poliţia s-ar putea reîntoarce, folosind gaze lacrimogene. În timpul nopţii de duminică spre luni, în jurul orei 3:00, poliţia a primit întăriri constând în forţe de securitate dotate cu echipament mai greu.

Hong Kong a fost pus sub conducere chineză în 1997, prin modelul cunoscut drept ”o ţară, două sisteme”, care garantează un grad înalt de autonomie şi libertăţi inexistente în China continentală. Votul universal este un obiectiv stabilit.

Dar luna trecut Beijingul a respins cererile cetăţenilor de a-şi alege liber următorul lider al oraşului, provocând ameninţări cu blocarea centrului oraşului din partea activiştilor. China vrea să limiteze alegerile, impunând numai câţiva candidaţi care-i sunt loiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe