Forţa Civică propune o cotă unică de asigurări sociale: 10% pentru angajat şi 20% pentru angajator

Epoch Times România
01.10.2012

Forţa Civică propune o reformă privind contribuţiile sociale obligatorii, membrii partidului propunând în acest sens o cotă unică ce va fi plătită către bugetul asigurărilor sociale.

De asemenea, programul FC mai cuprinde şi ”reducerea evaziunii în general, şi munca la negru în special”, ”reducerea costurilor administrării, atât pentru buget, cât şi pentru contribuabili”, dar şi ”reducerea risipii banului public”.

Conform programului făcut de FC, situaţia actuală a sistemului de contribuţii sociale obligatorii conţine plăţi mari către stat atât din partea angajatului cât şi a angajatorului, amintindu-se astfel că un angajat cu contract de muncă plăteşte lunar o contribuţie de 16,5% iar angajatorul ajunge până la ~28%, angajatorul cheluind astfel pentru un salariu de 1.000 lei net o sumă de 1.800 lei.

”Noi avem motivele noastre să considerăm că în acest moment problemele fiscalităţii româneşti nu sunt în zona cotei unice. Cota unică de 16% este un impozit relativ competitiv dacă privim la media europeană, nu mai este la fel de competitiv dacă privim la competitorii noştri din zonă, în special Bulgaria, Ungaria, R.Moldova. Trebuie să facem ceva pentru creşterea competitivităţii şi în acea zonă. Credem însă că pentru a lărgi baza întâi trebuie să face curăţenie, în sensul eliminării obstacolelor existente încă din 2005 în calea cotei unice. Cel mai mare obstacol este actualul sistem al contribuţiilor sociale”, a spus luni, vicepreşedintele Forţei Civice, Gabriel Biriş.

Din cauza acestor chetuieli ridicate, Forţa Civică, prin vicepreşedinţii partidului, susţine că rezultatul acestor costuri mari duce la ”reglementări complicate, de multe ori confuze”, la ”muncă la negru”, ”grad redus de declarare a salariilor mari” dar şi ”costuri administrative ridicate atât pentru angajatori cât şi pentru stat”, ceea ce a dus conform Consiliului Fiscal în Raportul pe 2011 la un cost al evaziunii prin munca la negru să ajungă la 30,8 miliarde de lei.

Propunerea cu care vin aceştia, cota unică de asigurări sociale, prevede o cotă de 30% (10% angajat, 20% angajator) - pentru venituri din activităţi dependente (salariaţi) şi 25% pentru venituri din alte activităţi. Aceştia mai propun odată cu aceste cote unice şi ”simplificarea legislaţiei, implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, reţinere, plată şi regularizare anuală a contribuţiilor sociale”, ”măsuri pentru dezvoltarea asigurărilor private de pensii şi sănătate” şi ”măsuri severe de combatere a evaziunii în domeniu”.

Ca şi efecte pentru aceste propuneri, FC susţine că astfel ”va fi stimulată economia şi crearea de noi locuri de muncă”, ”creşeterea veniturlui net pentru angajaţi, în special pentru cei cu venituri foarte mici”, ceea ce ar duce la ”creşeterea nivelului de trai şi implicit al consumului” dar şi ”simplificarea imensă a birocraţiei şi reducerea costurilor de administrare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor