Investigaţie pe piaţa laptelui

Cutie de lapte.
Cutie de lapte. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în cazul producătorilor de lapte din România, pe care îi suspectează de practici neconcurenţiale. Procesatorii s-ar înţelege în privinţa preţului.

Consiliul a demarat, miercuri, o anchetă în privinţa producătorilor de lapte, aceştia fiind suspectaţi că s-ar fi înţeles între ei să vândă produsele la acelaşi preţ în magazine, potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei de presă r/News.

“Investigaţia are ca obiect posibile înţelegeri pe piaţa colectării, procesării şi comercializării laptelui şi produselor lactate. Cu această ocazie s-au efectuat inspecţii inopinate la APRIL şi 14 membri ai asociaţiei, ridicându-se documente şi informaţii relevante în desfăşurarea investigaţiei. Membrii APRIL care au fost inspectaţi sunt: Albalact SA, Covalact SA, Danone PDPA SRL, Frieslandcampina SA, Almera Internaţional SRL, Dorna Lactate SA, Hochland România SRL, Lactate Natura SA, Napolact SA, Lactag SA, Lacto-Solomonescu SRL, Teletext SRL, Unicarm SRL, Unilact Transilvania SRL”, se arată în comunicat.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei pe o anumită piaţă, precizează Consiliul Concurenţei.

În situaţia în care inspectorii instituţiei constată încălcarea regulilor de concurenţă, firmele implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

În magazinele româneşti, preţul unui litru de lapte este de cel puţin 3,5 lei, dar cele mai multe mărci se vând cu aproximativ 4 lei.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, susţine însă că nu există înţelegeri între procesatori.

“Sunt la curent pentru ca şi eu am fost verificat. (…) La nivelul procesatorilor nu există nicio înţelegere referitoare la preţ. Există contracte individuale, fermier-producător şi producător-comerciant, toate sunt confidenţiale, există o concurenţă reală în piaţă”, a declarat Cojocaru la Antena 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie