FMI, despre politica monetară: Actuala abordare este una corectă

Epoch Times România
29.01.2013

Actuala abordare în privinţa politicii monetare este una corectă şi pentru moment se pot lăsa lucrurile aşa cum sunt, urmând ca ulterior să se decidă dacă poate fi vorba de o nouă relaxare, a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.

”Noi considerăm că situaţia şi abordarea de politică monetară actuală.este una corectă. În noiembrie, când am fost aici, gândirea mea la acel moment a fost că majorarea preţurilor la alimente şi deprecierea monedei ar putea să aibă un efect de runda a doua şi că inflaţia ar putea fi mai mare. Dacă ai deprecierea monedei, ai o inflaţie mai mare, pentru că acestea sunt două obiective ale Băncii Naţionale, reacţia normală este să înăspreşti politica monetară. De la acel moment însă, acum sunt mai înclinat şi BNR se pare că este mai înclinată să gândim că acea majorare la preţurişle la alimente este doar temporară”, a spus Erik de Vrijer..

El a explicat că majorările de preţuri s-ar putea să mai dureze până la mijlocul acestui an, dar că acestea sunt temporare şi legate de recolta proastă de anul trecut.

”Deprecierea monedei s-a transformat în aprecierea de la mijlocul lunii noiembrie. În acelaşi timp, economia nu duduie. Din acest motiv, considerăm că poziţia de politică monetară este una potrivită şi dacă BNR trece la nişte condiţii de rezerve minime obligatorii adecvate este de asemenea bine. Există încă riscuri şi ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste este un demers dificil în România. Noi am spune că pentru moment să lăsăm lucrurile aşa cum sunt şi mai târziu să ne gândim”, a mai precizat Erik de Vrijer..

În şedinţa din 7 ianuarie 2013, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor