Adio Secretului Bancar. Băncile vor da raportul la Fisc

Băncile vor comunica ANAF, la cerere, toate rulajele, soldurile şi operaţiunile derulate de clienţii lor intraţi în vizorul Fiscului.
(Captură Foto)

Începând cu 1 iulie, băncile din România au obligaţia, potrivit Codului de Procedură Fiscală, să raporteze zilnic către ANAF lista persoanelor fizice sau juridice care îşi deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, precum şi dacă cineva închiriază sau renunţă la o cutie de valori, relatează gândul.info.

De asemenea, băncile sunt obligate să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturi.

Pe lângă aceasta, instituţiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea Fiscului, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise de acesta, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.

Potrivit zf.ro, bancherii s-au opus mult timp acestei prevederi, pe care Fiscul a mai vrut să o introducă în 2003. La momentul respectiv, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a acceptat să ofere informaţii despre situaţia conturilor bancare, dar doar nominal, nu valoric.

În primele trei luni ale anului, băncile au transmis doar raportări simplificate către ANAF, astfel încât instituţia a decis să amâne, până la 1 iulie, termenul de la care băncile vor fi obligate să raporteze zilnic informaţiile despre conturile bancare deschise şi închise.

Potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 1.106/2016, publicat pe 31 martie în Monitorul Oficial şi a informaţiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate noilor reglementări în timp util, astfel încât acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct, arată sursa citată.

ANAF a încercat în repetate rânduri să obţină accesul la informaţiile privind soldul şi rulajele conturilor bancare ale populaţiei şi companiilor, dar băncile s-au opus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie