FMI: Am convenit cu Guvernul şi BNR pentru studii de impact la aplicarea Codului de procedură civilă
alte articole
Punerea în aplicare a Codului de procedură civilă se va face după elaborarea unor studii de impact asupra băncilor, pentru că este necesar să fie protejaţi consumatorii, dar nici să nu fie afectat sectorul financiar, a precizat marţi şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.
”Am înţeles că legea intră în vigoare cu anumite condiţii care ţin de alte legi care intră în vigoare fie în februarie, fie mai târziu. Dacă însă intră în vigoare, noi credem că va fi bine să se aştepte momentul aplicării legii până când aceste studii de impact şi aceste examinări vor fi făcute pentru a se evita să se aducă daune sectorului financiar fără temeiuri solide”, a explicat Erik de Vrijer, întrebat de jurnalişti despre posibilitatea ca aplicarea Codului de procedura civilă să aibă impact asupra clauzelor din produsele bancare.
El a spus că trebuie să se asigure interesele consumatorilor, dar nu trebuie să fie afectat nici sectorul financiar.
”Noi considerăm că este un lucru important cum sunt aplicate legile. Nu-ţi doreşti să goneşte instituţiile financiare, băncile, pentru că riscurile potenţiale sunt mult prea mari. Ceea ce am convenit cu Guvernul şi cu BNR, care supraveghează aeste lucruri îndeaproape, este că se vor face nişte studii de impact şi anumite verificari ale procedurilor pentru a se asigura că aplicarea Codului Civil se va face de o manieră care să protejeze consumatorii şi, în acelasi timp, să minimizeze riscurile ca să nu se ajungă ca băncile să refuze să împrumute consumatorii. Aşa ceva ar fi prea periculos. Nu vrei să arunci, o dată cu ligheanul cu apă, şi copilul”, a spus Erik de Vrijer.