Florin Georgescu este de părere că strategia pentru adoptarea euro va fi definitivată după alegeri
Florin Georgescu, ministrul de finanţe, a declarat marţi că, după părerea sa, strategia României privind aderarea la zona euro va fi definitivată după alegerile din 9 decembrie.
Georgescu a declarat că aderarea la zona euro reprezintă ”un obiectiv ambiţios”, care catalizează toate energiile românilor în direcţia menţinerii stabilităţii macroeconomice şi a continuării reformelor sectoriale.
”Este un obiectiv ambiţios. S-a spus şi de către acest guvern, dar şi de către guvernul anterior şi celălalt dinainte, s-a exprimat această opinie din câte îmi aduc aminte şi la nivelul BNR că este un termen care catalizează energiile, care mobilizează eforturile şi resursele românilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi pentru continuarea reformelor sectoriale, dar în acelaşi timp este un termen ambiţios aşa încât eu cred că se va definitiva strategia României privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, după alegerile din această toamnă. Este o părere personală”, a precizat Georgescu.
Ministrul de finanţe consideră că este nevoie de un consens în acest sens.
”Eu zic că este bine de făcut o întrunire la nivelul politic cu toate instituţiile abilitate care să-şi exprime opiniile şi să se ajungă la un consens, (...) să facem un pact intern care să fie fezabil şi rezonabil aplicabil, realist, să-i spunem Pactul pentru euro”, a explicat Georgescu.
Premierul Boiko Borisov şi ministrul de finanţe, Simeon Djankov, au anunţat că Sofia a îngheţat pe termen nedefinit planurile de aderare la zona euro.
Referitor la participarea României la sistemul european de supraveghere bancară, ministrul de finanţe consideră că ar fi o soluţie bună.
”Este bine. Este în primul rând gândit, conceput pentru băncile din zona euro, dar este oportun ca România ca şi stat care nu aparţine zonei euro să beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere. Există mecanisme prin care şi statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informaţiile, pot avea o mai bună comunicare cu organismul care se preconizează a se înfiinţa la nivelul Băncii Centrale Europene”, a spus Florin Georgescu.