Firmele interesate de construcţia bazei de la Deveselu sunt atrase de procedurile transparente

Numeroase companii din România şi alte ţări sunt interesate să participe la construcţia bazei antirachetă de la Deveselu, procedurile de licitaţii transparente fiind unul dintre atuurile pentru implicarea în proiect.
Epoch Times România
13.06.2012

Numeroase companii din România şi alte ţări sunt interesate să participe la construcţia bazei antirachetă de la Deveselu, procedurile de licitaţii transparente fiind unul dintre atuurile pentru implicarea în proiect.

Reprezentanţii a peste 170 de companii din România, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite au fost prezenţi, miercuri, la o conferinţă organizată la Bucureşti, şi dedicată oportunităţilor de afaceri privind amplasarea unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu, judeţul Olt.

”Mă atrage mai mult faptul că procedurile de licitaţie sunt transparente. Mă atrage mult faptul că plăţile se fac la timp. Birocraţia, deşi existentă, este mult mai mică decât în ceea ce priveşte achiziţiile pe plan naţional în România”, declară Adi Lupaşcu, general manager la o firmă care acţionează în localitatea Kogălniceanu, şi care are deja experienţa colaborării cu Guvernul american.

Datorită acestei experienţe, Adi Lupaşcu este de părere că participarea la construcţia bazei de la Deveselu reprezintă o bună ocazie pentru firmele din România să-şi dezvolte abilităţile tehnice şi să-şi exporte capacităţile şi în alte părţi unde armata SUA derulează proiecte.

Sergiu Machidon, reprezentant al unui consorţiu din domeniul construcţiilor, consideră că ”procedurile de lucru” sunt dificile, dar asta nu diminuează interesul participării la construcţia bazei de la Deveselu.

”Proiectul este unul dificil din cauza procedurilor de lucru, dar în acelaşi timp este absolut normal la un astfel de proiect care este făcut în cadrul Armatei americane. În schimb, nu este ceva care nu s-a mai făcut. Firmele care vor participa la acest proiect au mai lucrat cu Armata americană, altele au lucrat cu Armata română, ceea ce face să fie mai uşoară participarea la acest proiect”, a spus el.

În schimb, pentru Doru Axinte, reprezentant al unui grup de firme din Braşov din domeniul infrastructurii, proiectul de la Deveselu nu este dificil, ci reprezintă o oportunitate de dezvoltare a afacerii. În opinia sa, participarea la un proiect al armatei americane poate fi o garanţie a succesului întrucât ”securitatea ar putea rezolva foarte multe probleme”.

Interesat de construcţia bazei este şi un consorţiu dn Turcia, care derulează contracte cu Guvernul american din 1998.

”Compania noastră este obişnuită să lucreze cu agenţiile guvernamentale americane. Este o zonă nouă. Vom aplica. Suntem interesaţi să obţinem un contract”, a precizat reprezentantul companiei din Turcia, care a lucrat cu armata SUA şi la baza Kogălniceanu.

Evenimentul a fost organizat de Corpul de Geniu al Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa, în colaborare cu Agenţia de Apărare Antirachetă - US Missile Defense Agency, Comandamentul European al Statelor Unite - US European Command şi Forţele Navale ale SUA.

O conferinţă similară va avea loc la Caracal, la 14 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor