Firmele care dezmembrează vehicule pot fi sancţionate cu până la 90.000 lei dacă nu respectă legislaţia

Epoch Times România
03.02.2012

Operatorii de tratare/dezmembrare a vehiculelor casate prin Programul "Rabla" trebuie să reutilizeze componentele care pot fi refolosite şi să le valorifice pe cele care nu pot fi reutilizate, acordând întâietate reciclării, în caz contrar amenzile pot ajunge până la 90.000 de lei, se arată în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea HG nr. 2406/2004 privind gestionarea vehiculelor şi vehiculelor scoase din uz, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP).

Potrivit documentului, comercializarea componentelor reutilizabile provenite de la vehicule scoase din uz se realizează numai de către operatori economici care desfăşoară activităţi de dezmembrare şi/sau valorificare şi care au implementat şi certificat un sistem de management al calităţii.

Totodată, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului încurajează unităţile şi întreprinderile care realizează operaţii de tratare, pentru a deţine sisteme de management de mediu certificate (EMAS), prin scutirea contribuţiei virării la Fondul pentru mediu de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor feroase de către aceştia pe o perioadă de un an de la obţinerea înregistrării(reînoirii a înregistrării în EMAS.

Nerespectarea obligaţiilor prevăzute în noua HG se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 90.000 lei.

"Producătorii finanţează costurile predării vehiculelor scoase din uz şi preiau gratuit vehiculele scoase din uz. Operatorii de tratare)dezmembrare trebuie să refolosească componentele care pot fi reutilizate şi să le valorifice pe acelea care nu pot fi reutilizate, acordând întâietate reciclării, când aceasta este posibilă din punct de vedere al mediului, fără a prejudicia cerinţele privind siguranţa vehiculelor şi cerinţele de mediu, precum: emisiile atmosferice şi controlul poluării fonice (...)", se menţionează în documentul citat.

Comercializarea componentelor reutilizabile provenite de la vehicule scoase din uz se realizează numai de către operatori economici care desfăşoară activităţi de dezmembrare şi/sau valorificare şi care au implementat şi certificat un sistem de management al calităţii.

De asemenea, operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare şi/sau tratare trebuie să obţină o autorizaţie de mediu emisă de către autorităţile competente pentru protecţia mediului în conformitate cu prevederile legale.

MMP supune dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 2406/2004 privind gestionarea vehiculelor şi vehiculelor scoase din uz.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii, propuneri şi sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv până la data de 15 februarie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor