Finul primului director al SRI de după Revoluţie, ajutat de prescripţie într-un dosar pentru achiziţii fictive

Răzvan Petrovici, finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluţie, a scăpat prin prescripţie de dosarul în care era judecat pentru achiziţii fictive de peste 28 de milioane de euro şi o evaziune fiscală de 4,7 milioane de lei, relatează Ziare.com.
Potrivit sursei citate, omul de afaceri a plătit prejudiciul, dar tot mai are nişte “creanţe fiscale accesorii” de achitat, aşa că rămâne cu sechestru pe un imobil până la concurenţa sumei de 1,8 milioane de lei.
Instanţa a decis să impună sechestrul pe nişte parcele şi tarlale de 8.000 de metri pătraţi, aşa cum reiese din dispozitivul hotărârii de încetare a procesului penal:
“În lumina Deciziilor nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi Deciziei nr. 67/2022 a Înaltei Curţi (…) dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Petrovici Răzvan, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.
Constată că prejudiciul reclamat în dosarul de urmărire penală nr 8/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost recuperat în integralitate.
Admite acţiunea civilă, astfel cum a fost precizată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (…) şi obligă pe inculpatul Petrovici Răzvan, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Blue Planet Investments SRL, la plata sumei de 1.826.048 lei, cu titlu de creanţe fiscale accesorii (dosarul de urmărire penală nr. 59/P/2020 al PICCJ)”.
De asemenea, continuă site-ul citat, în perioada de cameră preliminară, Petrovici voia ca dosarul lui să fie judecat de Tribunalul Ilfov, nu de Tribunalul Bucureşti, motiv pentru care cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Acolo, judecătorii au hotărât că Tribunalul Bucureşti este instanţa care are competenţa să dea soluţia pe fond pentru finul lui Virgil Măgureanu.
Totodată, din motivarea Curţii de Apel Bucureşti din data de 5 ianuarie 2021 rezultă că procurorii de la PG îl acuză pe Răzvan Petrovici că a făcut achiziţii fictive de la 12 societăţi comerciale, una dintre ele fiind Poleanthos Trading Limited, o companie din Cipru. Valoarea acestor achiziţii, conform documentului citat, este de 28.162.422 lei.
“(Din suma totală – n.r.) au fost stornate facturi în valoare de 5.543.835 lei (…), rămânând facturi care nu au fost stornate în cuantum de 22.618.586 lei, fapt care a condus la diminuarea TVA-ului de plată cu suma de 3.852.579 lei, precum şi la diminuarea impozitului pe profit cu suma de 867.091 lei, rezultând astfel un prejudiciu total adus bugetului de stat în cuantum de 4.719.670 lei (debit principal)”, se arată în motivare.