Finanţarea insuficientă este cea mai mare problemă a ştiinţei moldoveneşti

"Sfera ştiinţei şi inovării este lider în Republica Moldova la capitolul integrării în spaţiul european", consideră prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialistul în domeniul nanoelectronicii şi nanotehnologiilor, Ion Tighineanu.
Moneda oficială a Republicii Moldova (leul) (Epoch Times)
Tatiana Chiriac
09.11.2013

"Sfera ştiinţei şi inovării este lider în Republica Moldova la capitolul integrării în spaţiul european", consideră prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialistul în domeniul nanoelectronicii şi nanotehnologiilor, Ion Tighineanu. Potrivit "Infotag", savantul a menţionat că, până în prezent, cele mai mari performanţe din acest punct de vedere le au, în special, domeniile ştiinţei şi inovării, meritele Moldovei fiind recunoscute pe plan european şi mondial.

"Savanţii moldoveni au contribuit la soluţinarea unor probleme foarte importante la nivel mondial care nu şi-au găsit rezolvare zeci de ani. De exemplu, în domeniul matematicii, o problemă formulată încă în 1936, care se referă la continuitatea operaţiilor algebrice în grupuri şi topologii, şi-a găsit soluţia prin eforturile academicianului moldovean Mitrofan Ciobanu", a spus Tighineanu.

Acesta a mai semnalat că cea mai mare problemă a ştiinţei moldoveneşti este finanţarea insuficientă.

"În contextul integrării noastre regionale şi europene, desigur, facem tot posibilul ca să atragem fonduri suplimentare extrabugetare. Pentru a avea progrese, avem nevoie de o infrastructură inovaţională la nivel de ţară".

Potrivit lui, fiindu-i recunoscute meritele, Moldova a fost acceptată în cadrul Programului cadru 7 în domeniul cercetării, fapt care a permis ca reţeaua de savanţi europeni să devină mai puternică.

"Republica Moldova este recunoscută în calitate de ţară cu savanţi puternici care îşi pot aduce contribuţia la dezvoltarea ştiinţei la nivel internaţional. Eforturile noastre sunt recunoscute, prin urmare am fost acceptaţi ca membri asociaţi ai Programului cadru 7. Participând la programele europene de cercetare, Moldova aduce excelenţa în cercetare la ea acasă", a spus Tighineanu.

De asemenea, el consideră că prin implicarea în diverse programe internaţionale de cercetare, savanţii moldoveni au posibilitatea să plece la stagii în UE unde fac schimb de experienţă cu colegii străini.

"Integrarea în spaţiul european de cercetare a dus la aceea că tinerii doresc să revină în ţară pentru a-şi crea o bază necesară acasă, ceea ce este foarte important pentru viitorul ştiinţei moldoveneşti. Avem tineri foarte bine pregătiţi, care după ce au activat timp de 10-12 ani în străinătate, în cadrul laboratoarelor ştiinţifice, decid să revină în RM pentru a contribui la dezvoltarea ştiinţei de la ei din ţară", a spus savantul.

Ion Tighineanu consideră că succesele obţinute la nivel european şi mondial în domeniul cercetării, reprezintă cea mai puternică promovare a imaginii Republicii Moldova peste hotare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor