Finanţare de miliarde pentru autostrăzi, pierdută. Pîslaru, despre rateurile lui Grindeanu: E momentul să fie asumate onest

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, a prezentat o analiză succintă, "aplicată şi pe cifre", a situaţie în care a găsit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) pentru România când a ajuns la Palatul Victoria.
"Când am preluat mandatul de ministru, am identificat imediat un risc major: România risca să piardă 7,8 miliarde de euro din PNRR. Cauza? Negocieri care durau deja de peste un an de zile (din august 2024) între partea română şi Comisia Europeană şi care nu conduceau la niciun rezultat. Argumentele păreau epuizate, Comisia nu mai era dispusă să redeschidă discuţiile, iar autorităţile române ezitau să-şi asume realitatea: din cauza întârzierilor majore, existau proiecte care nu mai puteau fi finalizate la timp sau care nu respectau regulile de implementare. Strategia? Să se aştepte ca Bruxelles-ul să elimine aceste proiecte, fără asumare politică de la Bucureşti", a declarat Dragoş Pîslaru.
Şeful Fondurilor Europene a arătat că, în doar trei săptămâni, împreună cu echipa MIPE şi ministerele de linie, s-a concentrat pe trei obiective clare:
- Să nu pierdem niciun euro din componenta nerambursabilă;
- Să salvăm cât mai multe proiecte aflate în risc, din împrumutul PNRR;
- Să reconstruim relaţia de încredere cu Comisia Europeană, astfel încât să reluăm parteneriatul şi să accelerăm renegocierea planului.
În urma vizitei la Bucureşti a delegaţiei Comisiei Europene conduse de către doamna Celine Gauer, Pîslaru a confirmat următoarele veşti bune:
- Nu pierdem bani nerambursabili.
- Din proiectele cu risc de eliminare de pe componenta de împrumut, am repus în negociere investiţii în valoare de 2,5 miliarde Euro pentru care am demarat analize suplimentare şi proceduri de accelerare, care să permită finalizarea lor înainte de august 2026.
Este vorba de şcoli, spitale, sisteme de apă-canal, proiecte inovatoare de energie, renovare clădiri, proiecte pe rezilienţă şi situaţii de urgenţă. Ne luptăm, împreună cu ministerele de linie, pentru fiecare euro din aceste investiţii, că ele să fie finanţate în continuare prin PNRR.
Ne-am angajat să transmitem către Comisie dovezile adiţionale pentru progres în implementare până la finalul săptămânii, astfel încât să putem salva cât mai multe din aceste proiecte.
- Am convenit, în premieră, ca în PNRR să fie introduse instrumente financiare prin Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), astfel încât companiile de utilitate publică să poată accesa capital fără a depinde exclusiv de bugetul de stat.
Cazul "Grindeanu"
"Da, rămân proiecte în valoare de 6,3 miliarde euro care nu mai pot fi finanţate din PNRR. Nu pentru că am renunţat la ele, ci pentru că timpul şi lipsa de acţiune din trecut nu mai pot fi întoarse.
Este momentul ca aceste întârzieri şi greşeli să fie asumate onest de către cei responsabili. Nu este rolul meu să judec sau să dau vina pe cineva, dar este responsabilitatea mea să spun lucrurilor pe nume şi să lupt pentru soluţii reale, nu cosmetizări politice.
Pentru cei care încearcă să distorsioneze mesajele mele sau să transforme o analiză tehnică într-un pretext de atac politic:
- Nu am spus că se opresc autostrăzile.
- Am spus că anumite tronsoane nu mai pot fi finanţate prin PNRR, dar există alternative de finanţare — iar ele vor fi folosite.
PNRR nu este pierdut. Dar trebuie muncă serioasă, asumare şi mai ales coerenţă în faţa partenerilor europeni."
Pîslaru laudă echipa PNRR din Minister
"La finalul acestei zile, vreau să le mulţumesc echipei PNRR din MIPE pentru efortul lor susţinut, precum şi colegilor miniştri şi ministerelor de linie pentru colaborarea excelentă.
Sunt mândru că România s-a prezentat demn şi profesionist în faţa Comisiei Europene şi că împreună, ca o echipă unită, avem o şansă reală să renegociem planul până la finalul lunii iulie şi să îl ducem mai apoi la capăt, la termen, pentru binele românilor.
Nu mai este timp de pierdut. E timpul să facem curăţenie, să lucrăm profesionist şi să maximizăm şansa unică pe care o avem cu banii europeni."