Filipine şi Vietnam refuză să ştampileze noul paşaport chinezesc

Filipine a devenit cea de-a doua naţiune din Asia care a refuzat să ştampileze noile paşapoarte electronice chineze care includ o hartă controversată reprezentând apele disputate din Marea Chinei de Sud ca teritoriu chinez, potrivit unui raport VOA.

Ministerul filipinez de Externe a declarat miercuri că ştampilarea paşaportului chinez ar putea fi considerată drept "legitimarea" a ceea ce numeşte revendicarea teritorială "excesivă" a Beijingului, reprezentată pe hartă ca o linie nouă ce încadrează aproape toate Marea Chinei de Sud. Apele sunt revendicate în parte şi de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

Manila a spus că vizele pentru vizitatorii chinezi care au noul paşaport vor fi imprimate pe o bucată de hârtie separată. Aceasta a declarat că măsura consolidează o scrisoare oficială de protest trimisă Beijingului săptămâna trecută.

Oficialii vietnamezi ai imigraţiei au oprit recent ştampilarea paşaportului chinez care conţine harta disputată şi au început în schimb emiterea de vize pe formulare diferite.

India a obiectat separat în legătură cu harta chineză, care prezintă două regiuni din Himalaya controlate de indieni ca parte a Chinei. Drept răspuns, autorităţile indiene eliberează vize chineze ce prezintă o hartă indiană ce include regiunile în litigiu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a încercat să minimalizeze problema, afirmând miercuri la un rezumat de presă că harta paşaportului chinez nu ar trebui să fie supra-interpretată. El a spus că Beijingul vrea să menţină contacte cu ţările vecine pentru a promova ceea ce el numeşte dezvoltarea sănătoasă a schimburilor personale.

Washingtonul a anunţat că va notifica Beijingul de preocupările sale privind harta, despre care se spune că a cauzat "tensiune şi anxietate" în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe