Japonia cere o transparenţă militară chineză

Vedere aeriană a oraşului Sansha de pe o insulă situată în lanţul disputat Paracel, pe care China îl consideră acum ca făcând parte din provincia sa Hainan, 27 iulie 2012.
Vedere aeriană a oraşului Sansha de pe o insulă situată în lanţul disputat Paracel, pe care China îl consideră acum ca făcând parte din provincia sa Hainan, 27 iulie 2012. (STR / AFP / Getty Images)
Shannon Liao
02.08.2012

Raportul nipon anual al apărării susţine că procedurile militare şi navale ale Republicii Populare Chineze (RPC) trebuie să fie mai transparente, deoarece tot ceea ce vede Japonia sunt sume mari de bani care intră în China în marele colector vag al cheltuielilor militare.

Japonia are multe motive de îngrijorare.

S-a raportat că o bază navală la scara mare, cu tuneluri subterane pentru submarine nucleare, este în curs de construire în oraşul Sanya, în capătul sudic al Insulei Hainan – o locaţie strategică importantă care are acces la Marea Chinei de Sud şi Oceanul Pacific.

Raportul nipon a citat un raport american din 2011 cu privire la adăugarea de către RPC în 2003 a războiului media, legal şi psihologic în arsenalul său.

Războiul media va utiliza opinia publică pentru a construi suportul necesar armatei chineze. Războiul legal va utiliza legile pentru a câştiga suport şi a minimiza orice repercursiuni politicile potenţiale. Războiul psihologic va şoca şi demoraliza inamicul pentru a-i submina abilitatea de luptă.

RPC nu a fost clară în legătură cu intenţiile activităţilor sale din spaţiu.

Un raport al apărării emis de RPC în 2011 a insistat că toate activităţile sale spaţiale sunt paşnice. Dar un raport din 2006 a susţinut că proiectele majore ştiinţifice şi tehnologice din spaţiu sunt dezvoltate pentru a îmbunătăţi apărarea. S-a raportat de asemenea că directorul Departamentului de Armament din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului se află la conducerea întregului program spaţial.

Raportul Japoniei a menţionat că este o chestiune de îngrijorare pentru comunitatea internaţională că statul chinez îşi extinde puterile militare şi navale fara o prea multă transparenţă. A cerut ca Japonia să acorde atenţie mării pentru eventuale dezvoltări viitoare şi ca problema să fie analizată cu grijă.

“Există incidente care declanşează temeri asupra acţiunilor şi deciziilor militare ale Chinei”, susţine raportul, atrăgând atenţia asupra submarinului nuclear chinez care a intrat ilegal în apele nipone în noiembrie 2004 şi asupra unui test cu arme anti-satelit în ianuarie 2007 care a îngrijorat Japonia. Ambele incidente au fost lăsate fara explicaţii din partea Chinei.

Japonia a observat de asemenea navele RPC desfăşurând ceea ce păreau a fi exerciţii de pregătire sau activităţi de strângere de informaţii în apele învecinate.

Raportul japonez citează din Raportul Taiwanez al Apărării din 2011, susţinând că deşi discuţiile dintre Taiwan şi China sunt relaxate “obiectivul RPC de a unifica Taiwanul nu s-a schimbat. Pe măsură ce puterea militară a celor două tabere din Strâmtoarea Taiwanului devine şi mai dezechilibrată, noi înfruntăm ameninţări militare tot mai severe.”

Cel mai mare furnizor de armament al RPC, Rusia, exportă arme foarte sofisticate către China în timp ce naţiunea comunistă dezvoltă propria sa industrie domestică de armament. Dar Rusia are o politică de a nu furniza arme care ar putea reprezenta o ameninţare la propria sa adresă, conform raportului nipon.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a impus embargouri pentru arme asupra Chinei după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Folosind oportunitate diplomatică, RPC cere cu tărie ridicarea embargourilor.

Raportul nipon prevede că actuala criză a datoriilor europene ar putea face ca UE să fie mai dornică să ridice embargourile şi cere Japoniei să acorde atenţie continuă acestei probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor