Filipine avertizează China în privinţa unor “misiuni sinucigaşe”. Alianţa cu Beijingul slăbeşte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (MANMAN DEJETO/AFP/Getty Images)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a avertizat China cu privire la “misiuni sinucigaşe” în Marea Chinei de Sud.

Avertismentul lui Duterte a avut loc după prezenţa amplificată a navelor chinezeşti în jurul insulei Pag-asa, cunoscută şi sub numele de Thitu, în jurul căreia au navigat sute de nave.

Duterte a declarat la o conferinţă de presă: “Nu voi insista şi nu voi cere, dar vă spun să lăsaţi în pace insula Pag-asa pentru că am soldaţi acolo”, potrivit Express.co.uk.

“Dacă va atingeţi de ea, atunci este o altă poveste. Atunci le voi spune soldaţilor mei ‘pregătiţi-vă pentru misiuni sinucigaşe’”.

Anterior, preşedintele filipinez a tratat China ca aliat apropiat sperând că se vor dezvolta schimburile comerciale şi se vor face investiţii.

Dar acesta a precizat că prezenţă navelor chineze în apropierea insulei Pag-asa reprezintă o încălcare “ilegală” a suveranităţii filipineze.

Avertismentul Filipinelor adresat Chinei aparent a întărit alianţa lui Duterte cu administraţia preşedintelui american Donald Trump, întrucât SUA depune eforturi pentru a contracara acţiunile agresive ale Chinei de revendicare a Mării Chinei de Sud.

Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat: “Construirea unor insule de către China şi activităţile militare în Marea Chinei de Sud ameninţă suveranitatea, securitatea şi situaţia economică a Filipinelor, precum şi a Statelor Unite.

“Întrucât Marea Chinei de Sud este parte a Oceanului Pacific, orice atac armat asupra forţelor, aviaţiei şi navelor publice filipineze prezente în Marea Chinei de Sud va declanşa măsuri de apărare reciproce prevăzute de Articolul 4 al acordului nostru de apărare reciprocă”.

Marina SUA a participat la exerciţii navale alături de Filipine cu scopul de a practica recuperarea insulelor mici capturate de o forţă militară străină ipotetică. În cadrul exerciţiilor, SUA a testat de asemenea o nouă aplicaţie pentru navele amfibii de asalt.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.