Filialele Bank of Cyprus din România, închise timp de o săptămână

Operaţiunile efectuate de filialele din România ale Bank of Cyprus, implicată în criza bancară din ţara de origine, au fost suspendate timp de o săptămână în urma procesului de restructurare la care a fost supusă banca-mamă.
Oamenii asteaptă în faţa unei sucursale a Băncii Ciprului din Nicosia, la 28 martie. Băncile din Cipru au fost redeschise joi pentru clienţi, după aproape două săptămâni. (AP Photo / Petros Karadjias)
Cristina Boiangiu
01.04.2013

Operaţiunile efectuate de filialele din România ale Bank of Cyprus, implicată în criza bancară din ţara de origine, au fost suspendate timp de o săptămână în urma procesului de restructurare la care a fost supusă banca-mamă. Măsura a fost luată începând de azi şi a fost decisă de banca centrală a Ciprului şi apoi a fost anunţată Băncii Naţionale a României.

Clienţii băncii pot retrage bani de la bancomate, dar cei care doresc să intre în posesia unor sume mai mari trebuie să aştepte însă până la redeschiderea băncilor, care va avea loc peste o săptămână.

Închiderea filialelor din România este necesară până se va găsi o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti. "În conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezoluţia instituţiilor de credit şi a altor instituţii), Bank of Cyprus (boc) a fost introdusă în procedură de rezoluţie (restructurare sau reorganizare). boc funcţionează în România prin intermediul unei sucursale şi agenţiilor acesteia. Banca Centrală a Republicii Cipru, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis suspendarea operaţiunilor din România ale boc pentru o perioadă de o săptămână, începând de astăzi, 1 aprilie 2013, în conformitate cu Legea 17/2013 din Republica Cipru, în vederea identificării unei soluţii de vânzare a acesteia. BNR a fost notificată în acest sens", se arată în comunicatul Bank of Cyprus România.

Clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar cei care vor dori să afle informaţii în plus pot suna la call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus.

Măsurile de reorganizare a băncii au fost luate în conformitate cu art. 33 (aliniat 1) din Legea Bancară din Cipru şi Directiva 2001/24/EC a Parlamentului şi a Consiliului din 4 aprilie 2001.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a îndemnat populaţia să nu-şi facă griji deca deţine depozite sub 100.000 de euro, care sunt garantate. Guvernatorul a mai precizat că activele celor două bănci cu capital cipriot prezente în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor