Viaţa în Cipru în mijlocul tulburărilor financiare

Tara MacIsaac
29.03.2013

Imaginea ruinei financiare a Ciprului este fotograful Patrick Baz precum imaginea unui magazin ce afişează semnul “închis” pe uşile sale.

“Ceea ce m-a uimit cel mai mult în ultimele 6 luni sunt magazinele care se închid, restaurantele care se închid, cafenelele care se închid”, a spus Baz într-un interviu pe Skype, acordat miercuri noaptea din capitala cipriotă Nicosia. “Nu este Ciprul pe care îl ştiam.”

Băncile au fost închise timp de peste 2 săptămâni în timp ce politicienii s-au chinuit să restructureze instituţiile şi să securizeze împrumuturile din zone euro pentru a evita neplata.

Baz, un fotograf libanez al AFP ce a trăit în Cipru cu jumătate de normă în decursul a 17 ani, a furnizat fotografii ce suprind scene de viaţa în Cipru.

Unul dintre colegii săi a făcut o fotografie miercuri cu 5 containere pline cu bani aliniate la Banca Centrală – blocul condus de germani a trimis aproximativ 6,4 miliarde de dolari (5 miliarde de euro) pentru a ajuta la aprovizionarea băncilor pentru redeschiderea lor planificată pentru joi, 28 martie.

Gărzile de securitate stau de pază în faţa tuturor băncilor şi filialelor. Oamenii stau la cozi la Crucea Roşie într-un număr nemaiîntâlnit în anii recenţi.

Cu un an în urmă, fotografii AFP s-au pregătit deja pentru ştiri de senzaţie legate de două dintre cele mai mari bănci cipriote, Banca Ciprului şi Banca Laiki. Li s-a cerut să fotografieze logo-ul Laiki.

“Toată lumea a văzut că se întâmpla ceva, dar ei (ciprioţii) nu au văzut-o”, a declarat Baz. “Oamenii încă aveau bani în bănci. Ei au avut atâta încredere în guvernul lor încât au crezut că acesta îi va proteja.”

Membrii consiliului director al ambelor bănci au fost înlocuiţi cu administratori care vor supraveghea restructurarea, conform Associated Press (AP). Cipru a fost de acord luni cu oficialii zonei euro din Brussels să închidă Banca Laiki, o parte a ei fiind absorbită de Banca Ciprului.

Bani greu de obţinut

Cipriotul Chris Petallides locuieşte în New York, dar fiica lui Irene s-a întors în Cipru. Ea nu şi-a încasat banii de la compania de transporturi unde lucrează deoarece băncile nu şi-au redeschis încă procesul de plăţi.

Înainte de deschidere, băncile au declarat că limita de retragere va fi ridicat de la 100 de la 300 euro, iar plăţile de salarii vor fi de asemenea procesate, a raportat AP.

“Problema stă în a obţine bani pentru a face orice, să cumperi alimente sau benzină”, a declarat Petallides. “Nimeni nu doresc să accepte cărţi de credit, nimeni nu doreşte să accepte cecuri.”

Oamenii şi-au retras foarte mulţi bani de la bancomate şi cozile create pentru aceasta au fost principala atracţie pentru turişti, a glumit Baz.

Turiştii par în general inconştienţi de situaţie, a declarat Baz, şi imigranţii care ajung ilegal pe malurile insulei sunt chiar şi mai uluiţi.

Când imigranţii ajung la mal cu bărcile, venind dinspre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, legea cipriotă nu cere deportarea lor.

“Ei au venit să găsească Eldorado şi nu înţeleg că nu există bani”, a declarat Baz.

Manifestanţii sunt paşnici şi civilizaţi

Fotograful, ale cărui zile au fost lungi şi încărcate, estimează că aproximativ 500 până la 1.000 de manifestanţi se află pe străzi în fiecare zi în capitala Nicosia. Pare să fie un număr mic dar, proporţional cu populaţia oraşului de aproximativ 250.000 locuitori, este semnificativ, a declarat Baz.

În timp ce fiica lui Petallides i-a spus că tensiunea creşte în timp oamenii stau la cozi la bancomate, încercând să facă faţă circumstanţelor confuze şi apăsătoare, Baz a spus că manifestanţii sunt foarte civilizaţi.

“Cred că sunt civilizaţi deoarece este un loc mic şi se cunosc unii pe alţii”, a spus el. Populaţia totală a Ciprului este de 1 milion şi ceva. Poliţia escortează manifestanţii şi protejează instituţiile, dar totul este făcut paşnic.

Manifestanţii ciprioţi şi-au îndreptat sloganurile, în special, către cancelarul german Angela Merkel, deoarece statul cipriot trebuie să găsească 7,5 miliarde de dolari pentru a securiza ajutorul UE (condus de germani) în valoare de 13 miliarde de dolari (10 miliarde de euro). Slogane precum “Merkel, ne-ai furat vieţile” sau “Jos mâinile de pe Cipru” au fost printate pe pancartele manifestanţilor.

În ceea ce priveşte viitorul, dacă Cipru va putea să îşi acceseze resursele sale naturale de gaz – în prezent blocate într-o dispută cu Turcia – atunci îşi va putea reveni. Cipru nu deţine un sector producător puternic şi economia să se bazează în special pe servicii.

Baz este în mod normal un fotograf de război dar acum acoperă situaţia din Cipru. “Poţi să dobori o ţară fara să tragi un singur glonţ”, a declarat el cu privire la faptul că situaţia unei ţări poate deveni critică chiar şi fara un război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor