Filat despre Strategia şi Planului naţional de acţiuni pentru reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copiilor
alte articole
Prim-ministrul Vlad Filat a participat la 17 aprilie la lansarea consultărilor publice pentru elaborarea unei noi Strategii de protecţie a familiei şi copilului în Republica Moldova, transmite Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.
Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei de lucru efectuate de Vlad Filat în oraşul Orhei şi a reunit reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ONG-urilor, administraţiei publice locale, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, copii, părinţi, tineri, cadre didactice şi asistenţi sociali.
Scopul acestei iniţiative este elaborarea unei Strategii unice în domeniul protecţiei familiei şi copilului care va înlocui multitudinea de strategii şi planuri existente.
În discursul rostit cu această ocazie, Prim-ministrul a subliniat că mentalitatea şi moralitatea din ţara noastră este bazată pe câteva concepte fundamentale, făcând referire la două dintre acestea.
„Ne place şi suntem obişnuiţi să afirmăm că "copiii sunt viitorul nostru, sunt viitorul acestei ţări". Nu încape nicio îndoială aici, dar mi se pare incompletă fraza. Căci copiii: nou născuţii, preşcolarii, adolescenţii şi cei la care ne referim ca tineri, sunt în primul rând parte din prezent. Ei sunt aici şi acum. Şi aşteaptă atenţia noastră maximă în acest moment. Pentru a avea o educaţie excelentă, o sănătate mai bună, un mediu mai curat, un trai lipsit de violenţă, o viaţă fericită alături de cei dragi", a accentuat Vlad Filat.
În acelaşi timp, Premierul a atras atenţia asupra altei sintagme utilizate foarte des că "familia este celula societăţii".
„Familia este primul cerc de viaţă pentru fiecare. Iar aceasta înseamnă primul cerc de motivaţie, de educaţie, de ajutor, de suport şi primul colac de salvare, dacă doriţi. Şi exact din această cauză familia trebuie să devină un subiect al politicii statului tot atât de important ca şi cetăţeanul ca individ, ca subiect aparte", a spus Prim-ministrul.
Premierul a menţionat că anume din această cauză la sfârşitul anului trecut a venit cu iniţiativa elaborării şi promovării unei Strategii Naţionale complexe, care ar redefini modul în care statul Republica Moldova susţine familiile şi copiii.
Vlad Filat a precizat că evenimentul în cauză are menirea de a lansa procesul de elaborare a acestei Strategii, prezentând mai multe opinii pentru noul document.
„O astfel de strategie ar trebui să pornească de jos în sus. Dacă tradiţional documentele de politici sânt elaborate la nivel central şi ulterior sânt consultate pe larg, de data aceasta ţin să cred că componentele de bază ale Strategiei trebuie inspirate de la cetăţeni. Conţinutul trebuie alimentat din viziunile şi speranţele oamenilor de rând, ale specialiştilor de la nivel local pentru care susţinerea copiilor şi familiilor reprezintă munca de zi cu zi, dar şi din părerile şi doleanţele copiilor. Vom invita toate componentele societăţii să participe activ la acest proces: cei din sectorul public şi din societatea civilă, mass-media, iar Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va coordona acţiunea", a spus Premierul.
Prim-ministrul e subliniat că noua strategie trebuie să fie vizionară, dar şi foarte bine închegată. Vlad Filat a opinat că termenul noului document ar trebui să fie 2020 pentru a se putea alinia strategiei naţionale de dezvoltare Moldova 2020, dar şi pentru a coincide cu principalele acte de politici din Uniunea Europeană.
„Strategia va trebui să ofere o viziune clară despre cum am dori să fie viaţa familiei şi copilului către sfârşitul acestui deceniu, exprimată în obiective şi ţinte foarte bine definite, cuantificabile", a specificat Premierul .
Totodată, noua Strategie va trebui să înlocuiască multitudinea de documente strategice, planuri de acţiuni şi documente de politici care există la ora actuală în sfera protecţiei familiei şi copilului. „Chiar dacă majoritatea documentelor existente au produs rezultate palpabile, trebuie să recunoaştem că de multe ori ne lipseşte o viziune unitară, complexă asupra domeniului. Această "ciupercărie" s-a reprodus şi la nivel instituţional dând naştere la diverse şi multiple comitete şi comisii, atât la nivel central cât şi la nivel local, existenţa cărora nu se mai justifică. Totodată, este important să tragem concluziile necesare din lucrul care s-a produs până acum şi pentru aceasta insist ca în cadrul fiecărei politici publice finalizate să se efectueze o evaluare analitică profundă", a subliniat Vlad Filat.
Premierul s-a referit, în mod particular, la implementarea Strategiei şi Planului de Acţiuni privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012. „În ciuda tuturor criticilor aduse, Moldova, cu suportul partenerilor săi de dezvoltare, a reuşit reducerea cu 50% a numărului copiilor în instituţii rezidenţiale asigurând re-plasarea a peste 5000 copii fie în familiile biologice, fie în servicii alternative de o calitate net superioară. Reforma dată este un succes incontestabil, inclusiv şi la nivel regional. Dar ea trebuie continuată, intensificată, dusă până la capăt în modul cel mai eficient. Iar acest fapt se poate asigura doar prin creşterea ponderii serviciilor comunitare calitative, creşterea suportului oferit familiilor biologice, creşterea capacităţii specialiştilor în domeniu etc. Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare ca treptat să renunţăm totalmente la plasarea în instituţiile rezidenţiale a copiilor în vârstă de la 0 la 3 ani. Insist ca aceasta să fie una din ţintele pe termen mediu ale viitoarei Strategii", a spus Prim-ministrul.
Premierul a relevat că noua strategie trebuie să fie strâns legată de cadrul bugetar public, astfel încât resursele limitate ale statului să fie investite raţional, să urmărească obiective clare şi să producă rezultat maxim. Totodată, Vlad Filat a adresat mulţumiri partenerilor externi care deja şi-au manifestat suportul pentru această iniţiativă.
Prim-ministrul a evidenţiat necesitatea unei viziuni integrate care ar combina eficient principiul asigurării drepturilor omului cu obiectivul de fortificare a sistemului de servicii sociale.
Noua Strategie va fi concentrată pe următoarele obiective generice: sporirea bunăstării familiilor şi a membrilor familiei prin promovarea şi susţinerea unităţii, forţei şi rezistenţei familiei; crearea unui mediu sigur şi propice pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor; asigurarea implementării programelor şi serviciilor prietenoase familiei.
Referindu-se la protecţia drepturilor copiilor, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a menţionat că până acum au fost depuse eforturi sporite asupra reformei sistemului de îngrijire a copiilor aflaţi în dificultate, în baza Strategiei şi Planului naţional de acţiuni pentru reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copiilor, dar acum este propusă o viziune nouă.
„În prezent, sistemul de protecţie a copilului din Republica Moldova se află la o etapă care probabil nu se va repeta - o etapă plină de oportunităţi, care impune totodată o responsabilitate colosală", a spus Valentina Buliga.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster a menţionat că organizaţia pe care o reprezintă se mândreşte că va fi parte din următorul pas care îl face ţara noastră pentru protecţia copilului, iar elaborarea Strategiei nu este doar un nou document, este dreptul fiecăruia de a fi protejat şi este firesc ca acest lucru să pornească de la familie.
„Republica Moldova a obţinut mai multe succese datorită eforturilor depuse, iar micşorarea cu 5000 a numărului copiilor instituţionalizaţi în comparaţie cu cinci ani în urmă, este un pas important", a spus Alexandra Yuster.
Reprezentantul UNICEF a apreciat iniţiativa Premierului privind renunţarea la plasarea în instituţii rezidenţiale a copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani.