Azi, la Viena, începe o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2

Astăzi, 17 aprilie, la Viena a început cea de-a treia rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Ana Chitoroagă
17.04.2012

Astăzi, 17 aprilie, la Viena a început cea de-a treia rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean.

La negocierile care vor avea loc la 17 şi 18 aprilie, Chişinăul va fi reprezentat de către vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Potrivit arena.md, la finele săptămânii trecute, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, şi-a exprimat speranţa că negocierile în formatul 5+2 de la Viena ”vor constitui o platformă bună pentru abordarea mai multor subiecte actuale”.

În acelaşi timp, premierul Vlad Filat a subliniat că Moldova are drept scop reluarea dialogului constructiv şi identificarea unor soluţii viabile pentru problemele cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Totodată, Filat a precizat că obiectivul primordial al Executivului ţării noastre este soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean, având la bază principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Amintim că, la Moscova, în septembrie 2011, s-a decis reluarea dialogului oficial în problema reglementării transnistrene, cu participarea părţilor aflate în conflict, a mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de negocieri.

La prima rundă de discuţii, care a avut loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011 la Vilnius, în Lituania, părţile au discutat doar aspectele organizatorice ale negocierilor.

La următoarea rundă, din luna februarie, desfăşurată la Dublin, în capitala Irlandei, pe agenda discuţiilor au fost incluse subiecte economice, sociale, chestiuni de securitate, precum şi aspecte ce ţin de sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Precizăm că în formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Statele Unite şi Uniunea Europeană având rolul de observatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor