Eutanasierea: Hollande relansează discret dezbaterea
alte articole
Fără să pronunţe o singură dată cuvântul, aşa cum s-a întâmplat şi în campania electorală, François Hollande a lansat marţi o dezbatere naţională privind eutanasierea, care este agreată de majoritatea francezilor. Preşedintele şi-a luat angajamentul să dezvolte asistenţa paliativă, dar s-a referit şi la necesitatea de a depăşi legea Leonetti din 2005, care previne insistenţa terapeutică, fără a permite declanşarea unui gest medical care să provoace moartea, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de marţi.
'Se poate merge mai departe în cazurile excepţionale în care abţinerea terapeutică nu este suficientă pentru a-i alina pe pacienţii care se luptă cu o durere ireversibilă şi care necesită un act medical asumat în urma unei decizii împărtăşite şi bine gândite?', s-a întrebat preşedintele într-un discurs pronunţat cu ocazia unei vizite la un centru medical pentru bolnavi aflaţi în stadiu terminal. 'Exprimarea acestei întrebări deschide o perspectivă, care, la rândul ei, generează o dezbatere', a spus acesta adăugând că această dezbatere trebuie să fie 'nobilă şi demnă'.
Preşedintele a anunţat că îi va încredinţa misiunea obţinerii unui acord asupra acestui dosar lui Didier Sicard, preşedinte de onoare al Comitetului naţional consultativ de etică. Unui jurnalist care l-a întrebat dacă 'eutanasie' este un cuvânt tabu, preşedintele i-a răspuns: 'Nu este cuvântul pe care l-am folosit'.
François Hollande nu şi-a luat în timpul campaniei angajamentul de legalizare a eutanasierii, cuvânt care evocă, potrivit acestuia, 'o formă de sinucidere' inacceptabilă. În schimb, a propus în programul său ca 'orice persoană majoră aflată în fază avansată sau terminală a unei boli incurabile, care provoacă suferinţă fizică sau psihică insuportabilă (...), să poată solicita, în condiţii precise şi stricte, să beneficieze de asistenţă medicală pentru a putea muri cu demnitate'.
Tema eutanasiei a lipsit cu desăvârşire din discursul privind politica generală a premierului Jean-Marc Ayrault şi a provocat o anumită decepţie printre apărătorii acestui drept. Premierul a explicat la începutul lui iunie, într-un interviu pentru un post catolic de radio, că intenţionează să 'perfecţioneze legea Leonetti' votată în 2005.
Dosarul eutanasiei rămâne un subiect arzător în Franţa şi a fost marcat de mai multe episoade judiciare, precum cel din 2011 al medicului Nicolas Bonnemaison, bănuit că a eutanasiat mai mulţi pacienţi în fază terminală şi care a fost inculpat. Sondajele efectuate în timpul campaniei prezidenţiale au arătat totuşi că majoritatea francezilor sunt în favoarea dreptului la eutanasie.
Asociaţia pentru dreptul de a muri cu demnitate a lansat o campanie controversată în timpul bătăliei electorale, folosind imagini şocante în care Nicolas Sarkozy arată foarte bolnav şi este pe moarte pe un pat de spital. Sloganul campaniei a fost: 'Domnule candidat, trebuie să ajungeţi într-o situaţie similară ca să vă gândiţi la eutanasiere?'. De asemenea, în cadrul campaniei a fost folosită şi imaginea lui Marine Le Pen, şi ea candidată la prezidenţiale.