Deprimarea economică din Europa nu-i atinge pe polonezii cu o stare de spirit neobişnuit de bună
alte articole
Polonezii au un motiv întemeiat de a spera că pot face faţă provocării împotriva vicisitudinilor din Europa. Economia Poloniei a fost singura care nu s-a contractat în 2009, anul în care criza financiară a lovit cel mai dur. Având 6,8% creştere în 2007, creşterea din acest an este estimată la 2,7%, cea mai accelerată din bloc, după expansiunea cu 15,8% în 2008-2011, scrie New York Times în ediţia de marţi.
Mulţi polonezi au luat notă de progresul naţiunii lor şi o stare de spirit neobişnuit de bună a pus stăpânire pe o ţară de multe ori pesimistă. Unii spun că Polonia ''l-a prins pe Dumnezeu de picior''. Nu a fost doar o ''prindere'' norocoasă ci una care a fost susţinută prin deciziile Varşoviei.
André Sapir, senior fellow şi economist la organizaţia Bruegel de la Bruxelles, specializat în integrare europeană, a declarat că succesul Poloniei a fost rezultatul unui bun management atât al politicii monetare cât şi fiscale, păstrând datoria scăzută şi rata de schimb flexibilă. Polonia a aplicat o supraveghere financiară puternică, a spus el, prevenind genul de explozie a creditelor de consum în valută, care au ieşit de sub control în Ungaria.
''Au făcut o serie de lucruri simultan, care au fost coerente şi au înţeles întotdeauna că trebuie să fie flexibili', a afirmat Sapir. Unul din avantajele lor, o piaţă internă mare, nu a putut fi reprodus de vecinii Poloniei. Cu 38 de milioane de locuitori (mai mult decât Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria la un loc), companiile poloneze sunt mai puţin dependente de pieţele de export decât omologii lor.
Oraşul Poznan aflat între Berlin şi Varşovia te ajută să înţelegi cum a reuşit Polonia să-şi depăşească omologii pentru a deveni o rază de speranţă pe un continent marcat de deprimare.
Poznan este beneficiarul principal al relaţiilor substanţial îmbunătăţite dintre Germania şi Polonia. O frontieră deschisă a facilitat comerţul, în timp ce normele UE au încurajat investiţiile, îndeplinind promisiunea aderării înainte ca blocul să devină absorbit de criza datoriei suverane.
Corporaţii străine, printre care Volkswagen, Bridgestone şi GlaxoSmithKline, au afaceri în sau în jurul Poznanului, un oraş cu peste o jumătate de milion de locuitori. Potrivit Biroului de statistică al guvernului polonez, în mai 2012 Poznanul a fost corelat cu Varşovia pentru cea mai mică rată a şomajului din ţară, de 4%.
Poznan ilustrează însă şi ameninţările la adresa poveştii de succes a Poloniei, precum şi privind economiile mai slabe din Europa. Banii UE destinaţi infrastructurilor au fost eliminaţi. Vistieria goală a ţărilor afectate, căreia i se adaugă un accent pus pe austeritate, mai degrabă decât pe stimularea cheltuielilor, ameninţă şi creşterea Poloniei.
'În 2008, 2009, nu am simţit niciodată criza financiară', a declarat Malgorzata Olszewska, director de vânzari şi marketing la compania ''Solaris'', care produce autobuze şi tramvaie. După un an record pentru companie, în 2011, cu venituri de peste 450 milioane de dolari, vânzările au încetinit în contextul în care Grecia, Spania şi Portugalia au încetat mai mult sau mai puţin să facă achiziţii, iar Italia a devenit mult mai prudentă. 'Aceste trei pieţe au căzut complet. Nu suntem pesimişti, ci mai precauţi'', a spus Olszewska.
Locuitorii din Poznan au tot felul de explicaţii pentru succesul lor recent. Unii spun că istoria i-a deprins pe polonezi cu astfel de turnuri drastice în soarta lor, că se bucură de viaţă atunci când pot şi îşi cheltuiesc zloţii câştigaţi din greu. Alţii spun că au învăţat să se descurce sub greutăţile comunismului.
Cu începere din 1997, oraşul Poznan a cumpărat tramvaie second-hand germane din anii 1950 şi '60, poreclite 'Helmuţi', după numele fostului cancelar german Helmut Kohl. Astăzi, ele împart drumurile cu tramvaiele performante produse de Solaris.
O afacere de familie demarată de tatăl lui Olszewska, Solaris ilustreaza atât relaţiile istorice cât şi legăturile de afaceri dintre Germania şi Polonia. Părinţii lui Olszewska au părăsit Polonia după declararea legii marţiale în 1981, stabilindu-se în Berlinul de Vest. S-au întors şi au fondat Solaris, care are acum 2.200 de angajaţi în Polonia şi 200 în străinătate. Compania exportă în prezent autobuze şi tramvaie în Germania, în contextul în care primele tramvaie Solaris sunt programate să apară pe străzile din Jena anul viitor iar la Braunschweig, în 2014.